Υλικά για την κρέμα (semifreddo):
• 600 ml γάλα
• 200 ml κρέμα γάλακτος (35%)
• 120 γρ. ζάχαρη
• 60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
• 2 βανιλίνες
• Ξύσμα από 1 λεμόνι
• 2 αυγά
• 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
Υλικά για το “φύλλο”:
• 6 φύλλα κρούστας
• 3 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
(ή ρίχνεις σπασμένο γαλακτομπούρεκο leftover για ακόμα πιο έντονη γεύση)
Για το σιρόπι:
• 200 ml νερό
• 150 γρ. ζάχαρη
• 1 φλούδα λεμονιού
• 1 κουταλάκι γλυκού χυμός λεμονιού
• 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζεις το σιρόπι:
• Βράσε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά. Άφησέ το να κρυώσει.
2. Ψήνεις τα φύλλα:
• Κόψε ή τρίψε τα φύλλα σε μικρά κομματάκια, άλειψέ τα με βούτυρο, άπλωσέ τα σε ταψί και ψήσε στους 180°C μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά (περίπου 10-12 λεπτά). Άφησέ τα να κρυώσουν.
3. Φτιάχνεις την κρέμα:
• Σε κατσαρόλα ζέστανε το γάλα και την κρέμα. Πρόσθεσε ζάχαρη, βανίλια, ξύσμα λεμονιού και σιμιγδάλι.
• Ανακάτευε συνεχώς μέχρι να πήξει.
• Αποσύρεις από τη φωτιά, ρίχνεις τα αυγά ένα-ένα και μετά το βούτυρο, ανακατεύοντας έντονα.
• Άφησε την κρέμα να κρυώσει τελείως.
4. Συναρμολόγηση:
• Σε φόρμα ή τάπερ στρώνεις:
1. Μια στρώση τραγανά φύλλα
2. Ρίχνεις λίγη κρύα κρέμα
3. Περιχύνεις λίγο σιρόπι
4. Επαναλαμβάνεις – 2 ή 3 στρώσεις
• Βάζεις στην κατάψυξη για τουλάχιστον 5 ώρες ή μέχρι να παγώσει καλά.
Σερβίρισμα:
• Κόβεις σε κομμάτια ή φτιάχνεις μπάλες όπως παγωτό
• Περιχύνεις με έξτρα σιρόπι ή λίγη κανέλα
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 Σχόλια