
Κουραμπιέδες: Η Απόλυτη Χριστουγεννιάτικη Συνταγή
Μια παραδοσιακή συνταγή για αφράτους, βουτυράτους κουραμπιέδες που λιώνουν στο στόμα! Ακολουθούν και μερικά tips για τέλειο αποτέλεσμα.
Υλικά (για περίπου 50 κουραμπιέδες):
• 250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 250 γρ. βούτυρο πρόβειο ή γίδινο (προαιρετικά, για άρωμα)
• 120 γρ. ζάχαρη άχνη
• 2 κρόκοι αυγών
• 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
• 100 γρ. αμύγδαλα (καβουρδισμένα και χοντροκομμένα)
• 600-650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
• Ζάχαρη άχνη (για επικάλυψη)
• 1-2 κουταλιές ανθόνερο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία βουτύρου:
• Χτυπάτε το βούτυρο (και τα δύο είδη αν χρησιμοποιείτε) με τη ζάχαρη άχνη στο μίξερ για 10-15 λεπτά. Το μυστικό για αφράτους κουραμπιέδες είναι το πολύ καλό χτύπημα του βουτύρου μέχρι να ασπρίσει και να γίνει κρεμώδες.
2. Προσθήκη αυγών και κονιάκ:
• Προσθέστε τους κρόκους έναν-έναν και συνεχίστε το χτύπημα. Ρίξτε το κονιάκ και τη βανίλια.
3. Αμύγδαλα και αλεύρι:
• Ανακατέψτε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και προσθέστε το σταδιακά στο μείγμα. Μην παραζυμώσετε, για να μην «σφίξουν» οι κουραμπιέδες.
• Προσθέστε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα στο τέλος και ανακατέψτε απαλά.
4. Πλάσιμο:
• Πλάστε τους κουραμπιέδες σε μικρές μπαλίτσες ή δώστε τους παραδοσιακό σχήμα (μισοφέγγαρο ή στρογγυλό).
• Τοποθετήστε τους σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους.
5. Ψήσιμο:
• Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
• Ψήστε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από κάτω. Προσέξτε να μην τους παραψήσετε!
6. Επικάλυψη:
• Μόλις βγουν από τον φούρνο, αφήστε τους να κρυώσουν ελαφρώς. Αν θέλετε, ψεκάστε τους με λίγο ανθόνερο για πιο έντονο άρωμα.
• Ρίξτε ζάχαρη άχνη σε ένα μεγάλο μπολ ή ταψί και βουτήξτε κάθε κουραμπιέ μέσα, καλύπτοντάς τον καλά.
Tips για τέλειους κουραμπιέδες:
1. Βούτυρο υψηλής ποιότητας: Χρησιμοποιήστε καλό αγελαδινό ή πρόβειο βούτυρο για πλούσιο άρωμα.
2. Αλεύρι με προσοχή: Μην προσθέσετε περισσότερο από όσο χρειάζεται. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και όχι σφιχτή.
3. Αμύγδαλα καβουρδισμένα: Το καβούρδισμα ενισχύει τη γεύση τους. Μην τα ψιλοκόψετε πολύ.
4. Ανθοσμία: Το κονιάκ και το ανθόνερο δίνουν ιδιαίτερο άρωμα, αλλά μπορείτε να τα παραλείψετε αν δεν σας αρέσουν.
5. Ζύμη απαλή: Ζυμώστε απαλά, γιατί το υπερβολικό ζύμωμα σκληραίνει τους κουραμπιέδες.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

0 Σχόλια