
Τα σαλιγκάρια (ή χοχλιοί) είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, που παρασκευάζεται συνήθως με σκόρδο, ελαιόλαδο, βότανα και κρασί. Στην Ελλάδα, είναι δημοφιλή ιδιαίτερα στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ θεωρούνται εξαιρετική λιχουδιά.
Υλικά για 4 άτομα
• 1 κιλό σαλιγκάρια (καθαρισμένα)
• 4-5 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
• 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
• 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
• 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι (προαιρετικά)
• Χυμός από 1 λεμόνι
• 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
• 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
1. Καθαρισμός και Βράσιμο των Σαλιγκαριών
Αν τα σαλιγκάρια δεν είναι ήδη καθαρισμένα:
1. Βάλτε τα σαλιγκάρια σε μια λεκάνη με άφθονο αλατισμένο νερό και αφήστε τα να βγάλουν την άμμο τους για 2-3 ώρες.
2. Μετά από αυτό, βράστε τα σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
3. Στραγγίξτε τα και αφαιρέστε τα από το κέλυφος (αν αυτό είναι απαραίτητο, αν και συνήθως τα αφήνουμε στο κέλυφος για πιο παραδοσιακή παρουσίαση).
2. Μαγείρεμα των Σαλιγκαριών
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
2. Σοτάρετε το σκόρδο για 1-2 λεπτά, μέχρι να μυρίσει και να γίνει διάφανο, αλλά χωρίς να καεί.
3. Προσθέστε τα σαλιγκάρια στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά να πάρουν γεύση από το σκόρδο και το λάδι.
4. Στη συνέχεια, ρίξτε το κρασί, τη ρίγανη, το θυμάρι, το φύλλο δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι.
5. Αφήστε τα να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι τα σαλιγκάρια να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τις γεύσεις.
3. Σερβίρισμα
1. Μόλις τα σαλιγκάρια είναι έτοιμα, ρίξτε πάνω τους το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε για να αναμειχθούν οι γεύσεις.
2. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό για φρεσκάδα και επιπλέον άρωμα.
3. Σερβίρετε τα σαλιγκάρια ζεστά, συνοδευμένα με φρέσκο ψωμί για να απολαύσετε τη νόστιμη σάλτσα.
Συμβουλή: Αν προτιμάτε πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο βούτυρο στη σάλτσα και να το αφήσετε να λιώσει μαζί με το κρασί. Επίσης, η συνταγή μπορεί να προσαρμοστεί με την προσθήκη άλλων μυρωδικών, όπως βασιλικός ή δεντρολίβανο, για να αποκτήσει μια πιο ιδιαίτερη γεύση.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

0 Σχόλια