
Υλικά
• 200 ml χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα τους
• 200 ml νερό
• 100 ml ελαιόλαδο
• 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 1 κ.γ. κανέλα
• ½ κ.γ. γαρύφαλλο
• 30 ml ρακή ή κονιάκ
• 350 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
1. Ανάμειξη υγρών υλικών
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο, τη ρακή (ή το κονιάκ) και τη ζάχαρη. Χρησιμοποιούμε ένα σύρμα χειρός και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
2. Προσθήκη στερεών υλικών
Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα χωρίς σβόλους.
3. Προετοιμασία & Ψήσιμο
• Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 30x35 cm.
• Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνεια.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα όταν τη βυθίζουμε στο κέντρο.
4. Σερβίρισμα
Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και, αν θέλουμε, την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή τη συνοδεύουμε με λίγο μέλι και καρύδια.
Μικρά Μυστικά
✔ Αντικαταστήστε τη ρακή με κονιάκ για πιο γλυκιά γεύση.
✔ Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή καρύδια για περισσότερη υφή.
✔ Για πιο αφράτη υφή, χτυπήστε το μείγμα λίγο περισσότερο.
Καλή επιτυχία και ο Άγιος Φανούριος να σας φανερώσει ό,τι επιθυμείτε!

0 Σχόλια