Η αυθεντική ελληνική πορτοκαλόπιτα με φύλλο κρούστας και σιρόπι πορτοκαλιού είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά σιροπιαστά γλυκά. Φτιάχνεται με τραγανό ξερό φύλλο κρούστας, γιαούρτι, αρωματικό ξύσμα πορτοκαλιού και ένα υπέροχο σιρόπι που την κάνει αφράτη και ζουμερή.
Αν αναζητάς μια εύκολη πορτοκαλόπιτα με εγγυημένη επιτυχία, τότε αυτή η συνταγή θα γίνει η αγαπημένη σου!
Υλικά για την πορτοκαλόπιτα
- 450 γρ. φύλλο κρούστας
- 3 αυγά
- 250 ml ελαφρύ ελαιόλαδο (ή άλλο φυτικό λάδι)
- 150 γρ. ζάχαρη
- 220 γρ. στραγγιστό ελληνικό γιαούρτι
- 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
- 80 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
Υλικά για το σιρόπι πορτοκαλιού
- 375 ml νερό
- 250 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
- 500 γρ. ζάχαρη
- Φλούδα πορτοκαλιού
Εκτέλεση για την παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα
Προετοιμασία του σιροπιού:
- Βάζουμε σε κατσαρολάκι το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και τη φλούδα.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση, το αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
Προετοιμασία της πίτας:
- Κρατάμε τα φύλλα κρούστας τυλιγμένα και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες (περίπου 1 εκ.).
- Απλώνουμε τις λωρίδες σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για 15-20 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν.
- Σε μεγάλο μπολ, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά με το λάδι μέχρι να ασπρίσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
- Σταδιακά, ρίχνουμε στο μείγμα το ξερό φύλλο και ανακατεύουμε με σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.
- Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 25x33 εκ. ή πυρέξ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, τρυπάμε την επιφάνεια με μαχαίρι ή καλαμάκι και περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε για 1-2 ώρες να απορροφηθεί καλά το σιρόπι.
Συμβουλές επιτυχίας για την τέλεια πορτοκαλόπιτα
- Η πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι και φύλλο κρούστας γίνεται ακόμη πιο αρωματική αν χρησιμοποιήσεις ακέρωτα πορτοκάλια.
- Το φύλλο πρέπει να είναι εντελώς ξερό πριν προστεθεί στο μείγμα, για να μην «καθίσει» το γλυκό.
- Για vegan εκδοχή: αντικατάστησε το γιαούρτι με φυτικό γιαούρτι και τα αυγά με λιναρόσπορο ή έτοιμο υποκατάστατο αυγού.
Πώς να αποθηκεύσετε την πορτοκαλόπιτα
- Διατηρείται εκτός ψυγείου για 2 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο.
- Στο ψυγείο κρατάει έως 7 ημέρες – μπορείς να τη ζεστάνεις λίγο πριν το σερβίρισμα.
Γιατί να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή:
Αν ψάχνεις για την καλύτερη συνταγή πορτοκαλόπιτας, με αφράτη υφή, πλούσιο άρωμα και σιρόπι που δεν την κάνει λιγωτική, αυτή η παραδοσιακή εκδοχή είναι ιδανική. Είναι μια εύκολη σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου και θα κλέψει την παράσταση στο τραπέζι!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια