
Υλικά:
Για τη ζύμη:
• 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
• 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
• 1/4 φλιτζάνι κονιάκ
• 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
• 1 κ.γ. κανέλα
• 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
• 4-4,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
• 1 φλιτζάνι μέλι
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 φλιτζάνι νερό
• 1 ξυλάκι κανέλας
Για την επικάλυψη:
• 300 γρ. κουβερτούρα
• 1 κ.σ. βούτυρο ή λάδι καρύδας (προαιρετικά, για περισσότερη γυαλάδα)
• Καρύδια ψιλοκομμένα (προαιρετικά, για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζεις τη ζύμη:
• Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
• Σε άλλο μπολ, ανάμειξε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
• Πρόσθεσε το μείγμα του αλευριού σταδιακά στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.
2. Πλάθεις τα μελομακάρονα:
Πλάσε τη ζύμη σε μικρά οβάλ κομμάτια και τοποθέτησέ τα σε ταψί με λαδόκολλα. Τρύπησέ τα ελαφρά με ένα πιρούνι.
3. Ψήνεις:
Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
4. Ετοιμάζεις το σιρόπι:
• Βάλε το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα σε κατσαρόλα.
• Βράσε για 5 λεπτά και άφησε το σιρόπι να ζεσταθεί.
5. Μελώνεις τα μελομακάρονα:
Βούτηξε τα ζεστά μελομακάρονα στο χλιαρό σιρόπι για 10-15 δευτερόλεπτα. Στράγγιξέ τα σε σχάρα.
6. Ετοιμάζεις την επικάλυψη σοκολάτας:
Λιώσε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Αν θέλεις, πρόσθεσε το βούτυρο ή το λάδι καρύδας.
7. Επικαλύπτεις τα μελομακάρονα:
Βούτηξε κάθε μελομακάρονο στη λιωμένη σοκολάτα, φροντίζοντας να καλυφθούν ομοιόμορφα. Τοποθέτησέ τα σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
8. Γαρνίρεις (προαιρετικά):
Πασπάλισε με ψιλοκομμένα καρύδια πριν στεγνώσει η σοκολάτα.

2 Σχόλια
Συγχαρητήρια!Συνοπτικές και κατανοητές οι συνταγές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά 🙂 ευχαριστούμε
Διαγραφή