
Αν αγαπάς τις ανάλαφρες, αρωματικές και κρεμώδεις σούπες, αυτή η σούπα με πατάτες και πράσα θα σε ενθουσιάσει. Είναι γεμάτη γεύση, απλότητα και φρεσκάδα, με υλικά που αναδεικνύουν όλη τη γλύκα της άνοιξης.
Η βελούδινη υφή της προέρχεται φυσικά από τις πατάτες, ενώ μια μικρή ποσότητα ξινόκρεμας της χαρίζει την απαλή, μεταξένια υφή που την κάνει μοναδική.
Πρόκειται για μια νηστίσιμη και χορτοφαγική σούπα, η οποία γίνεται εύκολα και γρήγορα σε μία μόνο κατσαρόλα, ιδανική για ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή ένα ζεστό βραδινό. Συνόδευσέ τη με λίγο φρέσκο ψωμί και έχεις ένα πιάτο που προσφέρει άνεση, θρέψη και πραγματική γεύση.
Γιατί θα αγαπήσεις αυτή τη σούπα με πράσα και πατάτες
- Είναι ελαφριά αλλά χορταστική
- Φτιάχνεται εύκολα σε μία μόνο κατσαρόλα
- Είναι γεμάτη φρέσκα αρώματα από το πράσο, το άνηθο και το λάχανο Καβολονέρο
- Προσφέρει φυσική κρεμώδη υφή χωρίς πολλή κρέμα
- Μπορείς να την προσαρμόσεις με άλλα λαχανικά ή μυρωδικά
Υλικά
(Για 4 μερίδες)
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ανάλατο
- 3 μέτρια πράσα (μόνο το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 650 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 1,5 λίτρο ζωμός λαχανικών
- 75 γρ. λάχανο Καβολονέρο (ή άλλο είδος λάχανου ή σπανάκι)
- 25 γρ. φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
- 125 ml ξινόκρεμα σε θερμοκρασία δωματίου
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά προτίμηση
Εκτέλεση
1. Προετοίμασε τη βάση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζέστανε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρωματιστεί το μείγμα.
Πρόσθεσε τα κομμένα πράσα και σόταρέ τα για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
2. Πρόσθεσε τις πατάτες και το ζωμό
Ρίξε τις πατάτες και τον ζωμό λαχανικών, ανακάτεψε ελαφρά και άφησε τη σούπα να πάρει βράση.
Χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν εντελώς.
3. Δημιούργησε την κρεμώδη υφή
Μόλις οι πατάτες βράσουν, σβήσε τη φωτιά και άφησε τη σούπα να κρυώσει ελαφρά για λίγα λεπτά.
Με έναν πολτοποιητή πατάτας, λιώσε μέρος των πατατών μέσα στην κατσαρόλα, ώστε να έχεις πηχτή αλλά όχι εντελώς πολτοποιημένη σούπα.
Αν προτιμάς πιο λεία υφή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ραβδομπλέντερ και να την περάσεις ελαφρά μέχρι να αποκτήσει τη βελούδινη σύσταση που θέλεις.
4. Πρόσθεσε τα λαχανικά και τα μυρωδικά
Ρίξε το λάχανο Καβολονέρο και τον φρέσκο άνηθο και άφησέ τη σούπα να σιγοβράσει για ακόμη 2-3 λεπτά.
Το λάχανο θα μαλακώσει, διατηρώντας όμως το έντονο πράσινό του χρώμα και τη φρεσκάδα του.
5. Ολοκλήρωσε με την ξινόκρεμα
Απομάκρυνε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πρόσθεσε την ξινόκρεμα.
Ανακάτεψε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και δοκίμασε τη γεύση.
Πρόσθεσε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά προτίμηση.
Σερβίρισμα
Σέρβιρε τη σούπα ζεστή, γαρνιρισμένη με λίγο φρέσκο άνηθο.
Συνοδεύεται υπέροχα με φρυγανισμένο ψωμί ή μια φέτα αγροτικό ψωμί με ελαιόλαδο.
Συντήρηση
- Η σούπα διατηρείται στο ψυγείο έως και 4 ημέρες, σε αεροστεγές δοχείο.
- Ζέστανέ τη σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά.
- Δεν συνιστάται η κατάψυξη, καθώς η πατάτα και η ξινόκρεμα αλλοιώνουν την υφή μετά το ξεπάγωμα.
Χρήσιμες συμβουλές
- Οι πατάτες είναι έτοιμες όταν λιώνουν εύκολα με ένα πιρούνι.
- Αν η ξινόκρεμα είναι κρύα, ανακάτεψέ τη πρώτα με λίγο από το ζεστό υγρό της σούπας για να μη «κόψει».
- Αν δεν έχεις φρέσκο άνηθο, μπορείς να τον αντικαταστήσεις με φρέσκο σχοινόπρασο ή θυμάρι.
- Για πιο πλούσια γεύση, μπορείς να αντικαταστήσεις τον ζωμό λαχανικών με ζωμό κότας.
Το αποτέλεσμα
Μια απαλή, αρωματική σούπα γεμάτη φυσική γλύκα και φρεσκάδα από τα πράσα και τον άνηθο, με βελούδινη υφή από τις πατάτες και διακριτική οξύτητα από την ξινόκρεμα.
Μια σούπα που ενώνει απλά υλικά σε ένα πιάτο γεμάτο θαλπωρή και ισορροπία.

0 Σχόλια