
Υπάρχουν κάποια φαγητά που, μόλις τα δοκιμάσεις, νιώθεις αμέσως τη θαλπωρή και τη χαρά ενός σπιτικού τραπεζιού. Ένα από αυτά είναι τα ρολά λαζάνια με κοτόπουλο και λευκή σάλτσα. Πρόκειται για ένα πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα και τη μαλακή υφή του κοτόπουλου με την κρεμώδη νοστιμιά της σάλτσας και την απαλή γεύση των ζυμαρικών. Κάθε μπουκιά είναι γεμάτη ζεστασιά, ιδανική για τις μέρες που θέλουμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας κάτι ξεχωριστό.
Η συνταγή αυτή δεν είναι απλώς ένα καθημερινό φαγητό. Είναι μια πρόταση που ταιριάζει σε οικογενειακά τραπέζια, σε γιορτές, σε κυριακάτικα γεύματα, αλλά και σε στιγμές που θέλουμε να προετοιμάσουμε κάτι εκ των προτέρων ώστε να έχουμε έτοιμο φαγητό για τις επόμενες ημέρες.
Υλικά
Για 4 άτομα περίπου:
• 8 φύλλα λαζάνια
• 2 φλιτζάνια λευκή σάλτσα με κρέμα γάλακτος και τυρί, χωρισμένη σε δύο μέρη
• 450 γραμμάρια μαγειρεμένο κοτόπουλο, τριμμένο ή ψιλοκομμένο
• 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
• 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός)
• Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
• 3 φλιτζάνια τριμμένο τυρί κίτρινο που λιώνει εύκολα, χωρισμένο σε δύο μέρη
• Μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά, για το τελείωμα)
Εκτέλεση
1. Προθέρμανση φούρνου: Βάλτε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 190 βαθμούς Κελσίου. Ετοιμάστε ένα μέτριο ταψί (περίπου 23 επί 33 εκατοστά) αλείφοντάς το ελαφρά με λίγο λάδι.
2. Βράσιμο λαζάνια: Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, προσθέστε λίγο αλάτι και αφήστε το να βράσει. Ρίξτε μέσα τα φύλλα λαζάνια και αφήστε τα να μαγειρευτούν για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία τους. Στραγγίστε τα προσεκτικά και απλώστε τα επάνω σε λαδόκολλα ώστε να κρυώσουν λίγο και να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
3. Προετοιμασία γέμισης: Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη μισή ποσότητα από τη λευκή σάλτσα με το τριμμένο κοτόπουλο, το σκόρδο, τα μυρωδικά, λίγο αλάτι και πιπέρι, καθώς και ένα φλιτζάνι τριμμένο τυρί. Ανακατέψτε καλά ώστε να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
4. Γέμισμα φύλλων: Απλώστε από μία κουταλιά του μείγματος πάνω σε κάθε φύλλο λαζάνια και απλώστε το ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
5. Τύλιγμα: Ξεκινώντας από τη μία άκρη κάθε φύλλου, τυλίξτε το προσεκτικά ώστε να σχηματιστεί ρολό. Τοποθετήστε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο μέσα στο ταψί, με την ένωση προς τα κάτω για να μη ξετυλιχθούν.
6. Επικάλυψη: Ρίξτε από πάνω την υπόλοιπη λευκή σάλτσα ώστε να καλυφθούν καλά τα ρολά. Πασπαλίστε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
7. Ψήσιμο: Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
8. Σερβίρισμα: Αφήστε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά πριν το κόψετε ή το σερβίρετε. Αν θέλετε, πασπαλίστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συμβουλές
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στήθος ή μπούτι κοτόπουλου, ανάλογα με το τι προτιμάτε ή τι έχετε διαθέσιμο.
• Αν θέλετε πιο ελαφριά γεύση, αντικαταστήστε μέρος της κρέμας γάλακτος με γάλα.
• Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να αναμείξετε διαφορετικά είδη τυριών (π.χ. μοτσαρέλα με γραβιέρα ή κασέρι).
• Αν ετοιμάσετε το φαγητό εκ των προτέρων, καλύψτε το καλά και αφήστε το στο ψυγείο. Όταν έρθει η ώρα να το ψήσετε, απλώς προσθέστε 5-10 λεπτά επιπλέον στο χρόνο ψησίματος.
Προτάσεις Σερβιρίσματος
Τα ρολά λαζάνια με κοτόπουλο και λευκή σάλτσα είναι από μόνα τους ένα ολοκληρωμένο πιάτο. Ωστόσο, μπορείτε να τα συνδυάσετε με:
• Μια δροσερή πράσινη σαλάτα με ντοματίνια, αγγούρι και ελαφριά βινεγκρέτ, για να ισορροπήσει η κρεμώδης γεύση του κυρίως πιάτου.
• Ψωμί με σκορδόλαδο ή φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο, που ταιριάζουν ιδανικά για να μαζέψετε τη σάλτσα από το πιάτο.
• Ένα ποτήρι λευκό κρασί για τους ενήλικες, που αναδεικνύει τη γεύση της λευκής σάλτσας.
Τρόπος Φύλαξης
• Αν περισσέψει φαγητό, βάλτε τα ρολά σε αεροστεγές δοχείο και φυλάξτε τα στο ψυγείο για έως τρεις ημέρες.
• Μπορείτε επίσης να τα καταψύξετε. Αφήστε τα πρώτα να κρυώσουν, τοποθετήστε τα σε δοχείο που κλείνει καλά και φυλάξτε τα στην κατάψυξη για έως δύο μήνες. Όταν θελήσετε να τα απολαύσετε, αφήστε τα να ξεπαγώσουν στο ψυγείο και μετά ζεστάνετε στο φούρνο.

0 Σχόλια