Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Μπανάνα Μπράουντις με Καραμελωμένο Γλάσο Βουτύρου

Περιγραφή φωτογραφίας


Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τη γλυκιά της γεύση και τη θρεπτική της αξία, αλλά και για τη μοναδική της ικανότητα να απογειώνει γλυκά και επιδόρπια. Από κέικ και μάφιν μέχρι παγωτά και smoothies, η μπανάνα είναι το μυστικό συστατικό που χαρίζει υγρασία, άρωμα και φυσική γλυκύτητα. Σήμερα θα γνωρίσουμε μια συνταγή που συνδυάζει όλα αυτά τα στοιχεία με την πλούσια υφή των μπράουντις και την απόλυτα βελούδινη γεύση ενός καραμελωμένου γλάσου βουτύρου: τα μπανάνα μπράουντις με καραμελωμένο γλάσο βουτύρου.


Αν αναζητάς ένα γλυκό που φτιάχνεται εύκολα, δεν απαιτεί περίπλοκες τεχνικές και είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους καλεσμένους σου, αυτή η συνταγή είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι.





Η ιστορία πίσω από τα μπράουντις και τα «ξαδέρφια» τους



Τα παραδοσιακά μπράουντις εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Αμερική στις αρχές του 20ού αιώνα. Η βάση τους είναι η σοκολάτα και η πλούσια υφή τους έκανε αμέσως θραύση. Με τα χρόνια όμως, δημιουργήθηκαν πολλές παραλλαγές χωρίς σοκολάτα, γνωστές ως blondies. Αυτές οι εκδοχές έχουν πιο απαλή, βουτυρένια γεύση και συχνά περιέχουν βανίλια, καστανή ζάχαρη ή φρούτα.


Στη δική μας εκδοχή, πρωταγωνιστεί η μπανάνα, που χαρίζει υπέροχη υγρασία στη ζύμη και φυσική γλυκύτητα, ενώ το καραμελωμένο γλάσο βουτύρου απογειώνει το αποτέλεσμα, κάνοντάς το ακόμα πιο λαχταριστό.





Υλικά




Για τα μπράουντις μπανάνας



  • 1 φλιτζάνι βούτυρο με αλάτι, λιωμένο
  • 1 ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι ώριμη μπανάνα πολτοποιημένη (περίπου 2 μεσαίες μπανάνες)




Για το καραμελωμένο γλάσο βουτύρου



  • ¼ φλιτζάνι βούτυρο με αλάτι
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη






Εκτέλεση




Για τα μπράουντις



  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Στρώνουμε ένα ταψί 23×33 εκ. με αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε ελαφρά με βούτυρο ή λάδι.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  4. Ρίχνουμε το αλάτι, το αλεύρι και τον πουρέ μπανάνας. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  5. Απλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα στο ταψί.
  6. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά, μέχρι το κέντρο να σταθεροποιηθεί.
  7. Αφήνουμε τα μπράουντις να κρυώσουν εντελώς πριν προσθέσουμε το γλάσο.




Για το γλάσο



  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα ελαφρύ καστανό χρώμα και να αναδύει έντονο άρωμα (περίπου 5 λεπτά).
  2. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μια μικρή βράση.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα μέχρι να έχουμε ένα λείο γλάσο.
  5. Απλώνουμε το γλάσο πάνω στα κρύα μπράουντις και αφήνουμε να σταθεροποιηθεί πριν τα κόψουμε σε κομμάτια.






Μερίδες



Η συνταγή αυτή δίνει περίπου 24 κομμάτια. Αν θέλεις πιο πλούσια κομμάτια για τους μικρούς… μπανανοφάγους του σπιτιού, μπορείς να τα κόψεις μεγαλύτερα. Αν όμως θέλεις να διαρκέσουν περισσότερο, τα 24 μικρότερα τετράγωνα είναι η καλύτερη επιλογή.





Παραλλαγές της συνταγής



  • Με ξηρούς καρπούς: Πρόσθεσε μισό φλιτζάνι καρύδια ή φουντούκια στη ζύμη για έξτρα τραγανή υφή.
  • Με σοκολάτα: Ανακάτεψε κομμάτια λευκής ή μαύρης σοκολάτας στη ζύμη για πιο πλούσια γεύση.
  • Με κανέλα: Μισό κουταλάκι κανέλα στη ζύμη ταιριάζει υπέροχα με το άρωμα της μπανάνας.
  • Με τυρί κρέμα: Μπορείς να φτιάξεις ένα δεύτερο γλάσο με τυρί κρέμα για μια πιο ανάλαφρη επίγευση.






Χωρίς γλουτένη



Αν θέλεις να φτιάξεις αυτά τα μπράουντις χωρίς γλουτένη, αντικατάστησε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με ένα μείγμα αλευριού χωρίς γλουτένη. Στην αγορά θα βρεις πολλές επιλογές που δουλεύουν εξαιρετικά σε τέτοιες συνταγές.





Συμβουλές επιτυχίας



  1. Χρησιμοποίησε ώριμες μπανάνες – όσο πιο ώριμες, τόσο πιο γλυκά και αρωματικά θα γίνουν τα μπράουντις.
  2. Μην παραψήσεις – έλεγξε τα μπράουντις στα 25 λεπτά. Αν το κέντρο έχει σταθεροποιηθεί, είναι έτοιμα. Αν παραψηθούν, θα χάσουν τη μαλακή τους υφή.
  3. Περίμενε πριν το γλάσο – το γλάσο πρέπει να πέσει πάνω σε εντελώς κρύα βάση. Έτσι θα σταθεί σωστά και δεν θα λιώσει.
  4. Κόψε με καθαρό μαχαίρι – για τέλεια κομμάτια, βύθισε το μαχαίρι σε ζεστό νερό, σκούπισέ το και κόψε.






Σερβίρισμα



Τα μπράουντις αυτά σερβίρονται υπέροχα:


  • Σκέτα με τον καφέ ή το τσάι.
  • Με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
  • Με λίγη λιωμένη σοκολάτα από πάνω.
  • Σαν γλυκό κέρασμα σε παιδικό πάρτι ή οικογενειακή συγκέντρωση.






Αποθήκευση



  • Σε θερμοκρασία δωματίου: Κρατάνε έως 3 ημέρες σκεπασμένα με μεμβράνη ή καπάκι.
  • Στο ψυγείο: Διατηρούνται έως 5 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο.
  • Στην κατάψυξη: Μπορείς να τα καταψύξεις χωρίς το γλάσο έως 2 μήνες. Απλώς ξεπάγωσέ τα σε θερμοκρασία δωματίου και πρόσθεσε το γλάσο πριν το σερβίρισμα.






Θρεπτική αξία



Αν και αυτά τα μπράουντις είναι γλυκά και πλούσια, περιέχουν και θρεπτικά στοιχεία από την μπανάνα, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Αν τα απολαύσεις με μέτρο, μπορούν να αποτελέσουν μια υπέροχη μικρή λιχουδιά χωρίς ενοχές.


 

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια