Advertisement

Main Ad

Η Πιο Νόστιμη Σάλτσα με Μέλι και Μουστάρδα που Έχεις Δοκιμάσει Ποτέ

Περιγραφή φωτογραφίας


 Μια υπέροχη σάλτσα για βουτήματα, σαλάτες και απλά ψημένα φαγητά





Εισαγωγή



Η σάλτσα με μέλι και μουστάρδα είναι από εκείνες τις συνταγές που θα ήθελες να έχεις πάντα στο ψυγείο σου. Είναι κρεμώδης, γλυκιά και αλμυρή ταυτόχρονα, με ελαφριά οξύτητα που ισορροπεί τη γεύση υπέροχα. Αποτελεί ιδανική συνοδευτική σάλτσα για τραγανές παρασκευές, αλλά και εξαιρετικό ντρέσινγκ ή επικάλυψη για πιο απλά πιάτα με πρωτεΐνη ή λαχανικά.


Η παρασκευή της είναι πολύ απλή και χρειάζεται ελάχιστα υλικά που συνήθως έχουμε στην κουζίνα μας. Ας δούμε πώς φτιάχνεται και πώς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις.





Υλικά



Για περίπου 1 φλιτζάνι σάλτσας:


  • 4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα ολικής (ή σπιτική μαγιονέζα με ολόκληρο αυγό για πιο απαλή γεύση)
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν (για πιο ήπια και στρογγυλεμένη γεύση)
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή ξύδι (λευκό ή από κρασί)
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • Μια πρέζα αλάτι
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι



Προαιρετικά:

Για πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείς να αντικαταστήσεις τη μαγιονέζα με στραγγιστό γιαούρτι.





Εκτέλεση



  1. Σε ένα μπολ, βάλε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το μέλι και τον χυμό λεμονιού (ή το ξύδι).
  2. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.
  3. Ανακάτεψε πολύ καλά με σύρμα ή κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και να έχει απαλή, κρεμώδη υφή.
  4. Δοκίμασε και προσαρμόζεις ανάλογα με το γούστο σου: αν τη θέλεις πιο γλυκιά, πρόσθεσε λίγο ακόμα μέλι· αν τη θέλεις πιο όξινη, λίγο ακόμα λεμόνι ή ξύδι.



Η σάλτσα είναι έτοιμη! Φύλαξέ τη σε γυάλινο δοχείο με καπάκι και διατήρησέ τη στο ψυγείο για έως 5 ημέρες.





Πώς να χρησιμοποιήσεις τη σάλτσα με μέλι και μουστάρδα




Ως σάλτσα για βουτήματα



Αυτή η σάλτσα είναι ιδανική για όλα τα τραγανά και παναρισμένα φαγητά. Η υφή της βοηθά ώστε να “κολλάει” καλά πάνω τους, κάνοντάς την ακαταμάχητη. Μερικές προτάσεις:


  • Κοτομπουκιές: Είτε είναι τηγανητές είτε στον φούρνο, η τραγανή τους υφή δένει τέλεια με τη σάλτσα.
  • Μπουκίτσες κοτόπουλου τύπου “ποπ”: Θυμίζουν γνωστά φαστ φουντ, αλλά γίνονται πιο υγιεινά στο σπίτι.
  • Ψαροκροκέτες: Ψητές ή τηγανητές, σερβίρονται τέλεια με αυτή τη σάλτσα.
  • Πανέ φιλέτα ψαριού: Είτε με ψίχα ψωμιού είτε με νιφάδες καλαμποκιού.
  • Σνίτσελ: Κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχαρίσιο. Μια απλή, σπιτική παρασκευή που απογειώνεται με αυτή τη σάλτσα.




Ως σάλτσα επικάλυψης



Η υφή της είναι τόσο ισορροπημένη ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για βούτημα, αλλά και για να την περιχύσεις επάνω σε ψημένα φαγητά, δίνοντας άλλη γευστική διάσταση. Ορίστε μερικές ιδέες:



Πάνω από πρωτεΐνες



  • Κοτόπουλο: Ψήσε ένα φιλέτο στη σχάρα με λίγο αλάτι και πιπέρι και ρίξε από πάνω λίγη σάλτσα.
  • Χοιρινό ή γαλοπούλα: Η γλυκόξινη γεύση της σάλτσας ταιριάζει υπέροχα.
  • Ψάρια ή θαλασσινά: Γαρίδες, φιλέτο ψαριού ή καλαμάρι. Η σάλτσα δίνει την απαραίτητη ένταση χωρίς να καλύπτει τη γεύση τους.



Δεν συνιστώ ιδιαίτερα τον συνδυασμό της με μοσχάρι ή αρνί, καθώς οι πιο βαριές γεύσεις αυτών των κρεάτων δεν “δένουν” τόσο καλά με τη γλυκύτητα της σάλτσας. Όμως, αν αγαπάς τις αντιθέσεις, αξίζει να δοκιμάσεις.



Πάνω από λαχανικά



  • Απλά βραστά λαχανικά: Μπρόκολο, καρότα, κουνουπίδι, αρακάς, φασολάκια. Μια κουταλιά από αυτή τη σάλτσα μετατρέπει ένα απλό πιάτο σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον.
  • Ψητά λαχανικά: Αν έχεις λαχανικά στον φούρνο, όπως μπρόκολο, γλυκοπατάτα ή κολοκύθα, η σάλτσα λειτουργεί και ως ντιπ.






Συμβουλές και παραλλαγές



  • Για πιο ελαφριά σάλτσα: Αντικατάστησε τη μαγιονέζα με γιαούρτι ή χρησιμοποίησε μισό-μισό (μαγιονέζα και γιαούρτι).
  • Για πιο γλυκιά γεύση: Πρόσθεσε 1/2 κουταλιά ακόμη μέλι.
  • Για πιο πικάντικη: Βάλε λίγο σκόρδο σε σκόνη ή μουστάρδα πιο δυνατή, όπως μουστάρδα από σιναπόσπορο.
  • Για πιο λεπτόρρευστη υφή: Αραίωσε τη με λίγες σταγόνες νερό ή λεμόνι.






Θρεπτική αξία



Η σάλτσα αυτή είναι πιο υγιεινή από τις έτοιμες, γιατί ελέγχεις εσύ τα υλικά της:


  • Δεν περιέχει συντηρητικά.
  • Δεν περιέχει υπερβολική ζάχαρη ή λίπος.
  • Μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε διατροφής.



Το μέλι προσφέρει φυσική γλυκύτητα και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Η μουστάρδα δίνει γεύση χωρίς πολλές θερμίδες, ενώ το λεμόνι ή το ξύδι βοηθούν στην πέψη.


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια