Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Καλοκαιρινή Μακαρονοσαλάτα με Ψητό Κοτόπουλο, Καλαμπόκι και Αρωματική Σάλτσα με Βασιλικό

Περιγραφή φωτογραφίας

Μια δροσερή, πολύχρωμη και θρεπτική σαλάτα, ιδανική για τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού





Εισαγωγή



Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η κουζίνα γεμίζει χρώματα, φρέσκα λαχανικά και μυρωδιές από τη σχάρα. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, όλοι αναζητούμε εύκολα, ελαφριά και θρεπτικά φαγητά που να δροσίζουν, χωρίς να στερούνται νοστιμιάς. Αυτή η μακαρονοσαλάτα με ψητό κοτόπουλο, καλαμπόκι και λαχανικά είναι ακριβώς αυτό: ένα πλήρες γεύμα με υψηλή διατροφική αξία, ευχάριστη υφή και γεμάτο γεύση.


Συνδυάζει τις πρωτεΐνες από το κοτόπουλο, την ενέργεια από τα ζυμαρικά και την φρεσκάδα από τα λαχανικά, ενώ η σπιτική σάλτσα με βασιλικό, ελαιόλαδο και λεμόνι προσθέτει δροσιά και άρωμα. Είναι μια ιδανική πρόταση για οικογενειακά τραπέζια, για φαγητό στη δουλειά ή στο εξοχικό, αλλά και για να τη μοιραστείς σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι με φίλους.





Υλικά




Για τη σαλάτα



  • 250 γραμμάρια ζυμαρικά (όποιο σχήμα προτιμάς)
  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλου (κατά προτίμηση βιολογικό)
  • 2 φρέσκα καλαμπόκια
  • 2 πολύχρωμες πιπεριές (μία κόκκινη και μία κίτρινη)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (κόκκινο ή λευκό)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο από αβοκάντο ή άλλο ελαφρύ λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο κλαριφιέ (ή αγνό βούτυρο)
  • Αλάτι σε νιφάδες (ανθός αλατιού)
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 μικρή χούφτα φρέσκο σπανάκι
  • 3 κουταλιές της σούπας λεπτοτριμμένο σκληρό τυρί (όπως παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι)




Για τη σάλτσα με βασιλικό



  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα βασιλικού (πέστο)
  • 3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Λίγος ανθός αλατιού
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι






Εκτέλεση




Βήμα 1ο: Προθέρμανση και προετοιμασία



Άναψε τη σχάρα σε δυνατή φωτιά και βάλε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει για τα ζυμαρικά.



Βήμα 2ο: Προετοιμασία κοτόπουλου



Κόψε τα φιλέτα του κοτόπουλου στη μέση ώστε να ψηθούν πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Βάλε τα σε ένα ρηχό μπολ και άλειψέ τα με μία κουταλιά ελαιόλαδο από αβοκάντο, λίγο ανθό αλατιού και μαύρο πιπέρι. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις μια κουταλιά σπιτική μαρινάδας ή λίγη μουστάρδα.



Βήμα 3ο: Ετοιμασία λαχανικών



Καθάρισε τα καλαμπόκια από τα φύλλα και τις ίνες. Άλειψέ τα με λίγο λάδι και πασπάλισε με αλάτι. Κόψε τις πιπεριές σε φαρδιές λωρίδες και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Λάδωσέ τα ελαφρώς και πρόσθεσε λίγο αλάτι.



Βήμα 4ο: Ψήσιμο



Τοποθέτησε το κοτόπουλο, το καλαμπόκι και τα υπόλοιπα λαχανικά στη σχάρα.


  • Ψήσε το κοτόπουλο περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθεί εσωτερικά.
  • Γύρνα τα καλαμπόκια κάθε λίγα λεπτά ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
  • Τα λαχανικά χρειάζονται λιγότερο χρόνο, περίπου 5-6 λεπτά συνολικά, και καλό είναι να τα γυρίσεις μια φορά στη μέση.




Βήμα 5ο: Βράσιμο ζυμαρικών



Όσο ψήνονται τα υλικά στη σχάρα, βράσε τα ζυμαρικά μέχρι να γίνουν «αλ ντέντε». Στράγγισέ τα, ξέπλυνέ τα με λίγο κρύο νερό για να μην κολλάνε και άφησέ τα στην άκρη.



Βήμα 6ο: Παρασκευή σάλτσας



Σε ένα μικρό μπολ χτύπησε με σύρμα ή πιρούνι:


  • Τη σάλτσα βασιλικού
  • Το ελαιόλαδο
  • Το χυμό λεμονιού
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι



Ανακάτεψε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.



Βήμα 7ο: Σύνθεση της σαλάτας



Μόλις όλα είναι έτοιμα:


  • Άλειψε το καλαμπόκι με λίγο βούτυρο όσο είναι ζεστό και κόψε τους κόκκους από το κοτσάνι με κοφτερό μαχαίρι.
  • Κόψε το κοτόπουλο σε μπουκιές.
  • Κόψε τα λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια.
  • Σε μία μεγάλη σαλατιέρα βάλε τα ζυμαρικά, το σπανάκι, τα λαχανικά, το κοτόπουλο και το καλαμπόκι.
  • Ρίξε τη σάλτσα με βασιλικό από πάνω και ανακάτεψε απαλά.
  • Πασπάλισε με το τυρί και λίγες νιφάδες αλατιού.






Συμβουλές και Παραλλαγές



  • Αν δεν έχεις σχάρα, μπορείς να ψήσεις τα υλικά σε τηγάνι με ραβδώσεις ή στον φούρνο.
  • Για χορτοφαγική εκδοχή, μπορείς να αντικαταστήσεις το κοτόπουλο με ψητό χαλούμι ή μανιτάρια.
  • Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγες σταγόνες από ξύδι βαλσαμικό ή φρέσκο θυμάρι.
  • Τα ζυμαρικά μπορούν να είναι και ολικής άλεσης για περισσότερες φυτικές ίνες.






Συντήρηση και Σερβίρισμα



Η σαλάτα αυτή διατηρείται στο ψυγείο σε καλά κλειστό δοχείο για έως 3 ημέρες. Είναι εξαιρετική την επόμενη ημέρα, καθώς τα υλικά έχουν προλάβει να απορροφήσουν τα αρώματα από τη σάλτσα.

Μπορείς να τη σερβίρεις δροσερή ή σε θερμοκρασία δωματίου.


Η καλοκαιρινή μακαρονοσαλάτα με ψητό κοτόπουλο, καλαμπόκι και σάλτσα βασιλικού είναι ένα πιάτο που μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Συνδυάζει την απλότητα της ελληνικής κουζίνας με τη θρεπτικότητα και τη φρεσκάδα των εποχιακών προϊόντων. Είναι ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας και για κάθε περίσταση, από καθημερινό γεύμα μέχρι τραπέζι με παρέα.


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια