
Αν αγαπάτε τις σπιτικές γεύσεις, αυτό το παγωτό μπανάνα με αυγά και κρέμα γάλακτος θα γίνει η νέα αγαπημένη σας συνταγή. Είναι ένα αυθεντικό, παλαιού τύπου παγωτό με βάση την κρέμα (custard), που χαρίζει απίθανη υφή και βαθιά γεύση. Το αποτέλεσμα είναι πλούσιο, φυσικό παγωτό, με γλυκιά γεύση ώριμης μπανάνας και βελούδινη αίσθηση στο στόμα.
Υλικά (για περίπου 2 λίτρα παγωτού)
- 4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος με 10% λιπαρά (τύπου half-and-half ή light cream)
- 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
- Μια πρέζα αλάτι
- 4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρώς χτυπημένα
- 4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά)
- 1 κονσέρβα (150 ml) εβαπορέ γάλα
- 3 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 φλιτζάνια ώριμες μπανάνες, λιωμένες (περίπου 4-5 μεσαίες μπανάνες)
Εκτέλεση
- Σε μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνετε την light κρέμα γάλακτος (10%) σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει τους 80°C (χωρίς να βράσει). Ανακατεύετε μέσα τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να διαλυθούν πλήρως.
- Σε μπολ, χτυπάτε τα αυγά ελαφρώς. Ρίχνετε πολύ προσεκτικά μικρή ποσότητα από το ζεστό μείγμα στα αυγά (για να μην ψηθούν απότομα), ανακατεύοντας συνεχώς. Έπειτα ρίχνετε όλο το μείγμα των αυγών πίσω στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα με σύρμα.
- Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να φτάσει το μείγμα τους 71-72°C ή μέχρι να καλύπτει την πίσω πλευρά ενός μεταλλικού κουταλιού με λεπτό στρώμα (να δημιουργεί κρέμα). Προσοχή να μην βράσει.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και κρυώνετε γρήγορα το μείγμα τοποθετώντας την κατσαρόλα σε λεκάνη με παγωμένο νερό. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτετε την πλήρη κρέμα γάλακτος, το εβαπορέ και τη βανίλια. Ανακατεύετε καλά. Τοποθετείτε μεμβράνη επαφής πάνω στην επιφάνεια της κρέμας (ώστε να μην σχηματιστεί πέτσα) και βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή ιδανικά όλη τη νύχτα.
- Όταν το μείγμα είναι καλά παγωμένο, προσθέτετε τις λιωμένες μπανάνες και ανακατεύετε απαλά.
- Ρίχνετε το μείγμα στον κάδο της παγωτομηχανής, γεμίζοντάς τον μέχρι τα 2/3, και ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή για το πάγωμα. Το υπόλοιπο μείγμα το διατηρείτε στο ψυγείο έως ότου φτιάξετε δεύτερη δόση.
- Μόλις το παγωτό είναι έτοιμο, το μεταφέρετε σε δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη και το αφήνετε να παγώσει για 2-4 ώρες, ώστε να σφίξει περισσότερο και να σερβίρεται σωστά.
Χρήσιμες Συμβουλές
- Όσο πιο ώριμες είναι οι μπανάνες, τόσο πιο έντονη και φυσικά γλυκιά θα είναι η γεύση του παγωτού.
- Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, μπορείτε να το βάλετε απευθείας στην κατάψυξη και να το ανακατεύετε κάθε 30-45 λεπτά για 4-5 φορές ώστε να μην δημιουργηθούν παγοκρυστάλλοι.
- Μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένη σοκολάτα, καραμελωμένα φουντούκια ή μπισκότο για επιπλέον γεύση και υφή.

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια