Advertisement

Main Ad

Αρνί Κλέφτικο στον Φούρνο – Παραδοσιακή Ελληνική Συνταγή με Πατάτες και Φέτα

Περιγραφή φωτογραφίας


 Αυτό το ζουμερό αρνί στον φούρνο με πατάτες και αρωματική μαρινάδα είναι το απόλυτο κυριακάτικο γεύμα. Με απλά υλικά όπως ελαιόλαδο, σκόρδο, λεμόνι και δεντρολίβανο, δημιουργείται ένα πιάτο πλούσιο σε γεύση και αρώματα. Στο τέλος προσθέτουμε φέτα και ελιά Καλαμών για ακόμη πιο μεσογειακή γεύση.


Υλικά


Κύρια Υλικά


2 κιλά αρνί (μπούτι ή σπάλα με το κόκκαλο)

1,2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

2 κόκκινες πιπεριές, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια

250 ml λευκό κρασί

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

6 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο


Για τη Μαρινάδα


125 ml ελαιόλαδο

Χυμός από 1 λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας μέλι

6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη


Προαιρετικά


250 γρ. φέτα, σε κύβους ή θρυμματισμένη

150 γρ. ελιές Καλαμών


Εκτέλεση


1. Προετοιμασία αρνιού

Βγάλτε το αρνί από το ψυγείο μία ώρα πριν το μαγείρεμα, αφαιρέστε τη συσκευασία, στεγνώστε καλά με χαρτί κουζίνας και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150°C αέρα / 170°C / στο 3 αν χρησιμοποιείτε γκάζι.

3. Ετοιμάστε το ταψί

Κόψτε δύο μεγάλες λωρίδες λαδόκολλας και τοποθετήστε τις στο ταψί σε σχήμα σταυρού, ώστε να καλύψετε το αρνί στη συνέχεια.

4. Τοποθετήστε τις πατάτες στο ταψί και από πάνω προσθέστε τα κομμένα κρεμμύδια και τις πιπεριές.

5. Φτιάξτε τη μαρινάδα

Σε μια κανάτα ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το μέλι, το σκόρδο και τη ρίγανη. Ανακατέψτε καλά.

6. Ρίξτε τη μισή μαρινάδα πάνω στα λαχανικά.

7. Τοποθετήστε το αρνί πάνω από τα λαχανικά και ρίξτε την υπόλοιπη μαρινάδα πάνω στο κρέας. Τρίψτε τη καλά σε όλη την επιφάνεια με τα χέρια σας.

8. Προσθέστε τα στυμμένα λεμόνια στο ταψί και περιχύστε το κρασί γύρω από τα λαχανικά (όχι πάνω στο αρνί). Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα.

9. Κλείστε το πακέτο

Διπλώστε τις άκρες της λαδόκολλας πάνω από το αρνί και καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

10. Ψήστε για 4 ώρες και 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

11. Ξεσκεπάστε το αρνί, αφαιρέστε το περιττό χαρτί και χρησιμοποιήστε τα κλαδάκια δεντρολίβανου για να αλείψετε το κρέας με τους χυμούς του ταψιού. Τοποθετήστε το δεντρολίβανο πάνω από το φαγητό.

12. Προαιρετικά, προσθέστε τη φέτα και τις ελιές πάνω από τις πατάτες. Ψήστε ξανά χωρίς κάλυμμα για ακόμη 30 λεπτά.

13. Ελέγξτε αν το αρνί λιώνει με το πιρούνι. Αν όχι, καλύψτε ξανά με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.

14. Αφήστε το αρνί να ξεκουραστεί καλυμμένο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το σερβίρισμα.

15. Σερβίρετε τραβώντας το κρέας με δύο πιρούνια – θα πρέπει να λιώνει.



Συμβουλές


Το πιάτο αυτό είναι ιδανικό για οικογενειακά γεύματα, Πάσχα, ή κυριακάτικο τραπέζι.

Συνδυάζεται τέλεια με χωριάτικη σαλάτα και φρυγανισμένο ψωμί.

Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε καρότα ή κολοκυθάκια στα λαχανικά.



Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια