Advertisement

Main Ad

Στραπατσάδα με Φέτα και Ντομάτα – Η Αυθεντική Ελληνική Συνταγή

Περιγραφή φωτογραφίας


  


Η στραπατσάδα, ή αλλιώς καγιανάς, είναι μια από τις πιο κλασικές και αγαπημένες ελληνικές καλοκαιρινές συνταγές. Φτιάχνεται γρήγορα, με λίγα υλικά, και είναι ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας: από πλούσιο πρωινό και ελαφρύ μεσημεριανό μέχρι βραδινό γεύμα συνοδεία φρέσκου ψωμιού ή πίτας.


Με καταγωγή από την ελληνική ύπαιθρο, η στραπατσάδα αξιοποιεί υλικά που βρίσκονται άφθονα σε κάθε ελληνική κουζίνα: αυγά, ώριμες ντομάτες, ελαιόλαδο, σκόρδο, φρέσκα αρωματικά και φυσικά φέτα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο ζουμερό, αρωματικό και χορταστικό που θα λατρέψεις.



Υλικά για 2 άτομα



  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 2 μικρά κρεμμύδια shallots, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 4 ώριμες ντομάτες (περίπου 275γρ), ψιλοκομμένες
  • 4 αυγά, χτυπημένα
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζανιού φέτα θρυμματισμένη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι




Εκτέλεση



1. Σοτάρισμα κρεμμυδιού και σκόρδου

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει ελαφρώς, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.


2. Προσθήκη ντομάτας

Ρίχνουμε τις ντομάτες στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά. Τις αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να δημιουργηθεί ένας παχύς και αρωματικός πολτός ντομάτας.


3. Προσθήκη αυγών και μαϊντανού

Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά στο τηγάνι μαζί με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεροποιηθεί για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα. Έπειτα συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να ψηθούν πλήρως τα αυγά και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.


4. Τελική παρουσίαση

Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και πασπαλίζουμε από πάνω τη θρυμματισμένη φέτα. Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη επιπλέον φρέσκια ρίγανη ή μαϊντανό για έντονο άρωμα.


5. Σερβίρισμα

Η στραπατσάδα σερβίρεται απευθείας από το τηγάνι, ζεστή ή χλιαρή, συνοδευόμενη με φρέσκο ζυμωτό ψωμί ή ψημένες πίτες. Ιδανικά ταιριάζει και με ελιές, ντομάτες κομμένες σε φέτες ή ακόμα και αγγουράκι για πιο πλήρες πιάτο.





Χρήσιμες συμβουλές



  • Για πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγη καυτερή πιπεριά ή γλυκιά πιπεριά Φλωρίνης
  • Αν σου αρέσουν οι πιο δυνατές γεύσεις, πρόσθεσε λίγη φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
  • Μπορείς να αντικαταστήσεις τη φέτα με μαλακό ανθότυρο για πιο ήπια γεύση
  • Η στραπατσάδα είναι τέλεια και σε τοστ ή μέσα σε αραβική πίτα για street food εκδοχή






Γιατί η στραπατσάδα είναι τόσο δημοφιλής στην Ελλάδα



Η στραπατσάδα είναι από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές ελληνικές συνταγές γιατί:


  • Φτιάχνεται γρήγορα με λίγα υλικά
  • Είναι οικονομική
  • Είναι κατάλληλη για κάθε ώρα της ημέρας
  • Συνδυάζει την πρωτεΐνη των αυγών με την αντιοξειδωτική δράση της ντομάτας
  • Ενσωματώνει απόλυτα τη μεσογειακή διατροφή

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!



Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια