Advertisement

Main Ad

Κουλούρια Θεσσαλονίκης – Η Αυθεντική Παραδοσιακή Συνταγή

Περιγραφή φωτογραφίας


 Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι από τα πιο δημοφιλή ελληνικά αρτοσκευάσματα. Θα τα βρείτε σε φούρνους σε όλη την Ελλάδα, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με το άρωμα και τη γεύση των φρεσκοψημένων κουλουριών όταν τα φτιάχνεις στο σπίτι. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι απλή, πετυχημένη και δίνει κουλούρια τραγανά απ’ έξω και αφράτα μέσα, ακριβώς όπως πρέπει.


Αν αναζητάς την πιο αυθεντική και εύκολη συνταγή για κουλούρια Θεσσαλονίκης, είσαι στο σωστό μέρος.


Υλικά για 10-12 κουλούρια


500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή σκληρό αλεύρι τύπου 55%)

8 γρ. ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

1½ φλιτζάνι χλιαρό νερό (περίπου 300 ml)


Για την επικάλυψη:


½ φλιτζάνι σουσάμι

¼ φλιτζάνι νερό

1 κουταλιά σούπας μέλι



Εκτέλεση


1. Προετοιμασία της ζύμης


Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Θα δούμε να δημιουργούνται φουσκάλες στην επιφάνεια.


Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια ή στο μίξερ με γάντζο, για περίπου 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μία μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.


2. Ανάπαυση και φούσκωμα


Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.


3. Σχηματισμός κουλουριών


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις ή αέρα).

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 έως 12 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό κορδόνι περίπου 30-35 εκ. και το ενώνουμε ώστε να σχηματίσουμε ένα στρογγυλό κουλούρι.


4. Επικάλυψη με σουσάμι


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ¼ φλιτζανιού χλιαρό νερό με τη μία κουταλιά μέλι. Σε άλλο ρηχό μπολ βάζουμε το σουσάμι.


Βουτάμε πρώτα κάθε κουλούρι στο μείγμα μελιού-νερού και έπειτα το περνάμε στο σουσάμι ώστε να καλυφθεί καλά.


5. Ψήσιμο


Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανά.



Συμβουλές επιτυχίας


Αν το σουσάμι δεν κολλάει καλά, μπορείτε να το μουλιάσετε πρώτα για 10 λεπτά σε νερό ώστε να κάτσει πιο εύκολα πάνω στο κουλούρι.

Για ακόμα πιο τραγανή κρούστα, ψεκάστε τα κουλούρια με λίγο νερό πριν το ψήσιμο.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαύρο σουσάμι ή παπαρουνόσπορο για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.



Συντήρηση και κατάψυξη


Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης διατηρούνται φρέσκα σε αεροστεγές δοχείο για 2-3 ημέρες. Μπορούν επίσης να καταψυχθούν και να ξαναζεσταθούν στον φούρνο ή τοστιέρα όποτε θέλετε. Ιδανικά για να έχετε πάντα ένα έτοιμο σνακ στη διάθεσή σας.



Πιθανές παραλλαγές


Μπορείτε να γεμίσετε τα κουλούρια με φέτα ή ελιά πριν τα πλάσετε.

Για πιο γλυκιά εκδοχή, αυξήστε ελαφρώς τη ζάχαρη στη ζύμη και προσθέστε λίγη κανέλα.



Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια