Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Κέικ με Μέλι και Σιρόπι Πορτοκαλιού – Αφράτο, Ζουμερό & Αρωματικό

Περιγραφή φωτογραφίας


 Αυτό το παραδοσιακό κέικ με μέλι και σιρόπι πορτοκαλιού συνδυάζει την πλούσια γεύση του ελληνικού μελιού με την υγρασία του σιροπιού και το άρωμα του πορτοκαλιού. Είναι ιδανικό για επιδόρπιο, κέρασμα ή συνοδευτικό σε καφέ. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό και ανάλαφρο κέικ με τέλεια ισορροπία γλυκύτητας και αρώματος.



Υλικά


Για το σιρόπι:


½ φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι ελληνικό μέλι

¾ φλιτζανιού νερό

¼ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού


Για το κέικ:


3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

1 φλιτζάνι ελληνικό μέλι

113 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι

1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

¼ κουταλάκι εκχύλισμα αμυγδάλου (προαιρετικά)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 φλιτζάνι (150 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι (105 γρ.) αλεύρι αμυγδάλου

2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ



Εκτέλεση


Προθερμαίνουμε τον φούρνο:

στους 180°C (στις αντιστάσεις ή στον αέρα, ανάλογα τον φούρνο).



Βήμα 1: Ετοιμάζουμε το σιρόπι


Σε μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό πορτοκαλιού. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.



Βήμα 2: Ετοιμάζουμε το μείγμα για το κέικ


Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού.


Σε δεύτερο μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το μέλι, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και το εκχύλισμα αμυγδάλου μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε ξανά.


Ρίχνουμε σταδιακά τα στερεά υλικά (το μείγμα αλευριών) στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθούν. Δεν ανακατεύουμε υπερβολικά.



Βήμα 3: Ψήσιμο


Βουτυρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα 23 εκ. (springform ή απλή) και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.


Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 45-50 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει καθαρή ή με λίγα ψίχουλα.



Βήμα 4: Σιρόπιασμα


Μόλις το κέικ βγει από τον φούρνο, το τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα ή καλαμάκι σε διάφορα σημεία. Περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφήσει καλά το σιρόπι για 1-2 ώρες.



Βήμα 5: Σερβίρισμα


Μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα και σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό βανίλια, σαντιγί ή γιαούρτι.



Συμβουλές για επιτυχία


Χρησιμοποίησε καλής ποιότητας ελληνικό μέλι – κάνει τη διαφορά στη γεύση.

Αν δεν έχεις αλεύρι αμυγδάλου, μπορείς να αλέσεις αμύγδαλα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη.

Το κέικ γίνεται ακόμα καλύτερο την επόμενη μέρα, αφού έχει “τραβήξει” όλο το σιρόπι.



Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια