Advertisement

Main Ad

Κέικ Βανίλιας με Κανέλα σε Φόρμα με Σχέδιο – Αφράτο και Αρωματικό

Περιγραφή φωτογραφίας


 Αυτό το παραδοσιακό κέικ με βάση τη βανίλια και γέμιση κανέλας είναι ένα από τα πιο γευστικά γλυκά για το σπίτι. Ψήνεται σε στρογγυλή φόρμα με σχέδιο (τύπου φόρμα με καμπύλες) και εντυπωσιάζει τόσο με την εμφάνιση όσο και με τη γεύση του.


Η υφή του είναι αφράτη και βουτυράτη, ενώ η στρώση κανέλας στο εσωτερικό προσθέτει ένα ζεστό άρωμα και μια ευχάριστη γλύκα που θυμίζει γιορτές.





Υλικά για το μείγμα του κέικ



  • 350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια του γλυκού διογκωτικό (μπέικιν πάουντερ)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 320 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (συν 1-2 κουταλιές για τη φόρμα)
  • 200 γραμμάρια λευκή ζάχαρη
  • 6 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλιά της σούπας φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
  • 170 γραμμάρια φρέσκο γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου






Υλικά για τη στρώση κανέλας



  • 50 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλα
  • 20 γραμμάρια φρέσκο γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου






Εκτέλεση




Προετοιμασία της φόρμας



Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Λιώνουμε 1-2 κουταλιές βούτυρο και με τη βοήθεια πινέλου αλείφουμε πολύ καλά τη φόρμα με σχέδιο, φροντίζοντας να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και τινάζουμε τη φόρμα ανάποδα για να φύγει το περιττό. Την αφήνουμε στην άκρη.





Ανάμειξη στερεών υλικών



Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το διογκωτικό και το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε στην άκρη.





Ανάμειξη βουτύρου και ζάχαρης



Σε μεγαλύτερο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με μίξερ μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου τέσσερα λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.





Προσθήκη αυγών και βανίλιας



Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε αυγό. Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε ξανά.





Ολοκλήρωση μείγματος



Προσθέτουμε στο βουτυρόμελο εναλλάξ το μείγμα αλευριού και το γάλα, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά χωρίς να παραχτυπήσουμε τη ζύμη.





Παρασκευή της στρώσης κανέλας



Παίρνουμε περίπου μισό κιλό από το βασικό μείγμα και το μεταφέρουμε σε ξεχωριστό μπολ. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές και αρωματικό μείγμα.





Γέμισμα της φόρμας



Ρίχνουμε κουταλιές από το βασικό μείγμα στη φόρμα, τις στρώνουμε με σπάτουλα και στη συνέχεια προσθέτουμε κουταλιές από το μείγμα με την κανέλα. Επαναλαμβάνουμε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν και τα δύο μείγματα.





Ψήσιμο



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου πενήντα με πενήντα πέντε λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα που θα βάλουμε στο κέντρο του κέικ.





Ξεφόρμαρισμα και σερβίρισμα



Αφήνουμε το κέικ να σταθεί μέσα στη φόρμα για είκοσι με τριάντα λεπτά. Στη συνέχεια το αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα ή πιατέλα και αφαιρούμε τη φόρμα με προσοχή. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη ή το αφήνουμε σκέτο.


Σερβίρουμε ζεστό ή το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Διατηρείται φρέσκο για αρκετές ημέρες σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου.




Συμβουλή: Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις στο μείγμα της κανέλας και λίγα ψιλοκομμένα καρύδια για πιο γεμάτη γεύση.




Αυτό το κέικ συνδυάζει την απλότητα με την κομψότητα. Είναι ιδανικό για κέρασμα, για γιορτές ή απλώς για να κάνεις πιο γλυκιά την καθημερινότητά σου.


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια