
Τα αυγά αποτελούν βασικό υλικό στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική, αφού προσφέρουν όγκο, υγρασία, πλούσια γεύση και σταθερότητα σε πολλά γλυκά και αλμυρά πιάτα. Πολλές συνταγές απαιτούν διαχωρισμό του κρόκου από το ασπράδι, όπως για παράδειγμα σε μαρέγκα, παντεσπάνι, ή κρέμα καραμελέ. Αν θέλεις να το κάνεις σωστά και εύκολα, παρακάτω θα βρεις τις καλύτερες συμβουλές.
Ο Καλύτερος Τρόπος Για Να Διαχωρίσεις Κρόκο Και Ασπράδι
Η πιο ασφαλής και εύκολη μέθοδος είναι με τα χέρια σου. Έτσι μπορείς να ελέγξεις καλύτερα την ευαίσθητη υφή του κρόκου και να αποφύγεις να σπάσει.
Οδηγίες βήμα προς βήμα:
- Ετοίμασε δύο μικρά μπολ, ένα για τα ασπράδια και ένα για τους κρόκους.
- Χτύπα το αυγό σε επίπεδη επιφάνεια (όχι στο χείλος του μπολ).
- Άνοιξε το αυγό πάνω από το πρώτο μπολ και άφησε προσεκτικά το περιεχόμενο να πέσει μέσα.
- Με καθαρά χέρια, σήκωσε προσεκτικά τον κρόκο και άφησε το ασπράδι να περάσει ανάμεσα από τα δάχτυλά σου μέσα στο μπολ.
- Μετέφερε τον κρόκο στο δεύτερο μπολ.
- Επανέλαβε με τα υπόλοιπα αυγά.
Χρήσιμες Συμβουλές Για Τον Διαχωρισμό Αυγών
- Κάνε αργές κινήσεις: Οι κρόκοι είναι πολύ ευαίσθητοι. Αν τους σπάσεις, μπορεί να καταστρέψουν το ασπράδι, ειδικά αν φτιάχνεις μαρέγκα.
- Χρησιμοποίησε κρύα αυγά: Είναι πιο σταθερά και διαχωρίζονται πιο εύκολα όταν είναι απευθείας από το ψυγείο.
- Μην σπας το αυγό στο μπολ: Η σκληρή άκρη του μπολ μπορεί να σπάσει τον κρόκο ή να αφήσει κομμάτια τσόφλι μέσα.
- Χρησιμοποίησε τρία μπολ αν θες απόλυτη ασφάλεια: Ένα μπολ για κάθε νέο αυγό, πριν το προσθέσεις στο σύνολο, ώστε να μη χαλάσει το μείγμα αν σπάσει κατά λάθος ο κρόκος.
Εναλλακτικοί Τρόποι Για Να Χωρίσεις Τα Αυγά
- Με τα δύο μισά του τσόφλιου: Άνοιξε το αυγό και μετακίνησε προσεκτικά τον κρόκο από το ένα μισό τσόφλι στο άλλο, αφήνοντας το ασπράδι να πέσει στο μπολ από κάτω. Θέλει προσοχή γιατί οι άκρες του τσόφλιου μπορεί να σπάσουν τον κρόκο.
- Με κουτάλι που έχει τρύπες ή ψιλό σουρωτήρι: Τοποθέτησέ το πάνω από ένα μπολ και άνοιξε το αυγό μέσα σε αυτό. Το ασπράδι θα περάσει, αφήνοντας τον κρόκο πίσω.
Πώς Να Φυλάξεις Τα Ασπράδια Και Τους Κρόκους
Αν σου περισσέψουν:
- Στο ψυγείο: Φύλαξέ τα σε αεροστεγές δοχείο για έως και 3 ημέρες.
- Στην κατάψυξη: Μπορούν να διατηρηθούν έως και 12 μήνες. Μην ξεχάσεις να γράψεις την ημερομηνία στο δοχείο.

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια