
Είμαι λάτρης των σαλτσών. Λατρεύω ένα καλό περιχύσιμο. Μια νόστιμη σάλτσα μπορεί να απογειώσει τα πάντα — από μπολ με ρύζι και χορταστικές σαλάτες, μέχρι ταπεινά περισσεύματα φαγητού. Έχω δοκιμάσει πολλές διαφορετικές σάλτσες: από πολύπλοκες που ετοιμάζονται στην κατσαρόλα, μέχρι έτοιμες σε βαζάκι. Όμως μία παραμένει η απόλυτη αγαπημένη μου: η σάλτσα με ταχίνι, σάλτσα σόγιας και νερό.
Γιατί Είναι Τόσο Καλή Η Σάλτσα Με Ταχίνι Και Σόγια
Αυτή η πανεύκολη σάλτσα περιέχει μόνο τρεις απλά υλικά — ταχίνι, σάλτσα σόγιας και νερό — και ταιριάζει με τα πάντα. Η ελαφριά πίκρα του ταχινιού ισορροπείται ιδανικά από την αλμυρή, πλούσια γεύση της σόγιας, ενώ το νερό βοηθά στη σωστή υφή και εξισορροπεί τη δύναμη των γεύσεων.
Μπορεί να γίνει είτε πιο κρεμώδης για να περιχύσεις ένα μπολ με δημητριακά, είτε πιο αραιή για να τη ρίξεις σε σαλάτες. Είναι τέλεια πάνω σε ψητό σολωμό, σε τηγανητό κρέας, ακόμα και ως ντιπ για πατάτες ή κοτομπουκιές. Δεν αλλάζει τη γεύση του φαγητού, απλώς την ενισχύει και την απογειώνει.
Χρειάζεσαι μόνο 2 λεπτά για να τη φτιάξεις και τα υλικά υπάρχουν σχεδόν πάντα στο ντουλάπι ή το ψυγείο σου.
Πώς Να Φτιάξεις Τη Σάλτσα Με Ταχίνι Και Σόγια
Ανάλογα με το πού θα τη χρησιμοποιήσεις, μπορείς να αυξήσεις ή να μειώσεις την ποσότητα. Για μία μερίδα (π.χ. για ένα μεσημεριανό μπολ):
- 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
Αυτό σου δίνει περίπου 2 κουταλιές σάλτσας, με ιδανική υφή για περιχύσιμο — ούτε πολύ πηχτή, ούτε πολύ αραιή. Αν τη φτιάχνεις για περισσότερα άτομα, απλώς διπλασίασε ή τριπλασίασε τις ποσότητες.
Συμβουλές Για Τέλειο Αποτέλεσμα
- Χρησιμοποίησε σύρμα (αυγοδάρτη): Το ταχίνι είναι πηχτό και δύσκολο να ανακατευτεί με το κουτάλι. Με σύρμα γίνεται λεία η σάλτσα πιο εύκολα και γρήγορα.
- Άφησέ τη να σταθεί για 1 λεπτό: Το ταχίνι απορροφά το νερό με τον χρόνο. Περίμενε πριν κρίνεις την υφή ή προσθέσεις κι άλλο νερό.
- Ρύθμισε τη γεύση στο τέλος: Μόλις πετύχεις την υφή που θέλεις, τότε μπορείς να δοκιμάσεις και να προσθέσεις επιπλέον ταχίνι, σόγια ή νερό, ανάλογα με τα γούστα σου.

0 Σχόλια