
Αυτό το σπαγγέτι στον φούρνο με κιμά, πλούσια σάλτσα ντομάτας, κρέμα ρικότα και λιωμένα τυριά είναι το απόλυτο comfort food. Μοιάζει με λαζάνια αλλά γίνεται πιο γρήγορα και είναι εξίσου απολαυστικό. Ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι ή για να το φτιάξεις από πριν και να το ψήσεις την επόμενη μέρα!
Υλικά
Για τη σάλτσα:
• 1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• 450 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (άπαχος)
• 1 κ.γ. ιταλικά μυρωδικά (ή ρίγανη – βασιλικός – θυμάρι)
• 1 ½ κ.γ. αλάτι χοντρό
• ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 βάζο (900 ml) σάλτσα μαρινάρα
• ½ φλ. νερό
Για τη συναρμολόγηση:
• 225 γρ. μοτσαρέλα με χαμηλή υγρασία, τριμμένη (περίπου 2 φλ.)
• 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη (¾ φλ. φρέσκια ή ½ φλ. έτοιμη)
• 12 κλωνάρια φρέσκος μαϊντανός (ψιλοκομμένα φύλλα, περίπου ¼ φλ.)
• 1 συσκευασία (425 γρ.) ρικότα πλήρους λιπαρών
• 2 μεγάλα αυγά
• ½ κ.γ. αλάτι
• 450 γρ. σπαγγέτι
Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά, τα ιταλικά μυρωδικά, το αλάτι και το πιπέρι. Μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τη σάλτσα μαρινάρα και ρίχνουμε ½ φλιτζάνι νερό μέσα στο άδειο βάζο της σάλτσας. Το κλείνουμε και το κουνάμε για να πάρουμε τα υπολείμματα της σάλτσας και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
2. Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Βάζουμε μια σχάρα στο επάνω τρίτο του φούρνου. Παράλληλα, βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό τα σπαγγέτι, 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.
Σε μπολ, ανακατεύουμε τη ρικότα με τα αυγά, ½ κ.γ. αλάτι, 3 κ.σ. μαϊντανό και τη μισή ποσότητα παρμεζάνας. Ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθεί.
3. Συναρμολόγηση:
Προσθέτουμε τη μισή σάλτσα στα βρασμένα σπαγγέτι και ανακατεύουμε να καλυφθούν καλά.
Σε ένα ταψί 23x33 εκ. (9x13 ίντσες), στρώνουμε τη μισή ποσότητα από τα σπαγγέτι. Από πάνω απλώνουμε τη γέμιση με τη ρικότα και ισιώνουμε. Πασπαλίζουμε με τη μισή μοτσαρέλα. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη πάστα, από πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα και κλείνουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα και παρμεζάνα.
Ψήνουμε χωρίς κάλυμμα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει ελαφρώς το τυρί στις άκρες. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε.
Γαρνίρουμε με τον υπόλοιπο φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Tips επιτυχίας
• Το φαγητό αυτό παγώνει εξαιρετικά, πριν ή μετά το ψήσιμο.
• Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο στη ρικότα.
• Ιδανικό και για μερίδες φαγητού μέσα στην εβδομάδα!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια