Advertisement

Main Ad

Συνταγή για το πιο Ζουμερό και Αρωματικό Κέικ με Φρούτα

Περιγραφή φωτογραφίας


 Ανακάλυψε ένα υγρό, μυρωδάτο και γεμάτο γεύση φρουτοκέικ που δεν χρειάζεται ούτε ρούμι ούτε μπράντι! Ιδανικό για τις γιορτές, αλλά και για κάθε στιγμή που θέλεις να απολαύσεις ένα κλασικό γλυκό με αποξηραμένα φρούτα και αρώματα πορτοκαλιού. Το μυστικό βρίσκεται στο βράσιμο των φρούτων και το άλειμμα με σιρόπι πορτοκαλιού!



Υλικά:


Για το βρασμένο μείγμα φρούτων:


170 γρ. ανάλατο βούτυρο

150 γρ. καστανή ζάχαρη

350 γρ. αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, σουλτανίνες, φλούδες εσπεριδοειδών, γλασαρισμένα κεράσια κ.λπ.)

100 γρ. χουρμάδες, κομμένοι σε κομματάκια

166 γρ. έτοιμος χυμός πορτοκαλιού (τύπου Just Juice, Tropicana κ.ά.)

Ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι

36 γρ. μελάσα (ή πετιμέζι)


Για το μείγμα του κέικ:


210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

½ κ.γ. αλάτι (αν χρησιμοποιήσεις ανάλατο βούτυρο)

1½ κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. μπαχάρι 

52 γρ. φυτικό λάδι (π.χ. καλαμποκέλαιο)

3 μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

100 γρ. καρύδια κομμένα στα δύο



Για το σιρόπι πορτοκαλιού:


50 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

20 γρ. λευκή ζάχαρη



Εκτέλεση:



1. Βρασμένο μείγμα φρούτων:


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα πρόσθεσε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αποξηραμένα φρούτα, τους χουρμάδες, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη μελάσα. Φέρε το μείγμα σε βρασμό και άφησέ το να σιγοβράσει για λίγα λεπτά.


Μετά ρίξε το μείγμα σε ρηχό σκεύος και άφησέ το να κρυώσει εντελώς (μπορείς να το βάλεις στην κατάψυξη για 45 λεπτά). Πρέπει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν συνεχίσεις.


2. Κέικ:


Προθέρμανε τον φούρνο στους 140°C με αέρα. Βουτύρωσε και στρώσε με λαδόκολλα μια στρογγυλή φόρμα 20 εκ.


Κοσκίνισε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Σε άλλο μπολ, χτύπα με πιρούνι το λάδι με τα αυγά.


Σε μεγάλο μπολ ρίξε το βρασμένο μείγμα φρούτων (σε θερμοκρασία δωματίου), πρόσθεσε το μείγμα αυγών-λαδιού και ανακάτεψε με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν. Πρόσθεσε τα καρύδια και ανακάτεψε ξανά.


Ρίξε το μείγμα των στερεών υλικών και ανακάτεψε μέχρι να μην φαίνεται αλεύρι (όχι παραπάνω).


Μετάφερε το μείγμα στη φόρμα, ισοπέδωσε και χτύπησε ελαφρά για να φύγει ο αέρας. Ψήσε για 75-85 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.


Άφησέ το να κρυώσει 30 λεπτά στη φόρμα, έπειτα ξεφορμάρισε και τοποθέτησέ το σε σχάρα.


3. Σιρόπι πορτοκαλιού:


Σε κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ζέστανε τον χυμό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Με ένα πινέλο άλειψε το σιρόπι πάνω στο ακόμα ζεστό κέικ.


Τύλιξε το φρουτοκέικ σε δύο στρώσεις αλουμινόχαρτου και φύλαξέ το σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Άφησέ το να ωριμάσει για 48 ώρες πριν το σερβίρεις.



Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια