Advertisement

Main Ad

Γλυκό του Κουταλιού Κεράσι – Παραδοσιακή Συνταγή Βήμα-Βήμα


 Το γλυκό του κουταλιού κεράσι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά παραδοσιακά ελληνικά γλυκά. Με κατακόκκινα, τραγανά κεράσια και πλούσιο σιρόπι, αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό για γιαούρτι, παγωτό ή ακόμη και σκέτο με ένα ποτήρι παγωμένο νερό.



Υλικά για γλυκό του κουταλιού κεράσι



Για περίπου 4 βάζα των 450 γρ.:


  • 2 κιλά κεράσια τραγανά, κατά προτίμηση βυσσινόμαυρα (όχι μαλακά)
  • 1,8 κιλά ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 ml νερό
  • 1 λεμόνι (τον χυμό του)
  • 1 βανιλίνη ή 1 φυσικό λοβό βανίλιας (προαιρετικά)
  • 2-3 φύλλα αρμπαρόριζας (προαιρετικά, για άρωμα)




Προετοιμασία




1. Καθάρισμα κερασιών



Πλένουμε καλά τα κεράσια, τα στραγγίζουμε και αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσάνια και τα κουκούτσια με ειδικό εργαλείο ή καρφίτσα. Προσέχουμε να μη λιώσουμε τα φρούτα. Αν θέλουμε να διατηρήσουν το σχήμα τους, καλό είναι να μη σκιστούν πολύ κατά την αφαίρεση του κουκουτσιού.



2. Μαρινάρισμα με τη ζάχαρη



Τοποθετούμε τα κεράσια σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα σε στρώσεις, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με ζάχαρη. Προσθέτουμε και το νερό. Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 6–8 ώρες ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο για να βγάλουν τα υγρά τους.



Εκτέλεση




3. Βράσιμο – Πρώτο στάδιο



Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση χωρίς να ανακατεύουμε πολύ, ώστε να μη λιώσουν τα φρούτα. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, αφαιρούμε τους αφρούς με μια τρυπητή κουτάλα.


Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να ξεκουραστεί για 12 ώρες.



4. Βράσιμο – Δεύτερο στάδιο



Την επόμενη μέρα, βράζουμε ξανά το γλυκό για 10–15 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προς το τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια και την αρμπαρόριζα (αν χρησιμοποιούμε). Ο χυμός λεμονιού βοηθάει το σιρόπι να μην ζαχαρώσει και δίνει φρεσκάδα.



Έλεγχος δεσίματος σιροπιού



Για να δούμε αν έχει δέσει σωστά το σιρόπι, ρίχνουμε μια σταγόνα σε ένα πιατάκι. Αν κρατά το σχήμα της και δεν απλώνεται, είναι έτοιμο. Αν είναι ακόμα αραιό, βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη.



Αποθήκευση



Αποστειρώνουμε καλά τα βάζα και τα καπάκια. Αδειάζουμε το καυτό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε και τα αναποδογυρίζουμε για λίγη ώρα μέχρι να κρυώσουν, για να ασφαλίσει το καπάκι.



Χρήσιμες συμβουλές για τέλειο γλυκό του κουταλιού κεράσι



  • Μην ανακατεύετε έντονα τα κεράσια, για να μη λιώσουν.
  • Αν τα κεράσια είναι πολύ ζουμερά, μπορείτε να μειώσετε λίγο το νερό στη συνταγή.
  • Μπορείτε να φυλάξετε το γλυκό σε ντουλάπι, αν έχει κλείσει αεροστεγώς, ή στο ψυγείο για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.



Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια