
Η Bienenstich (που σημαίνει «τσιμπιά μέλισσας») είναι μια παραδοσιακή γερμανική τούρτα με μαλακή ζύμη, βελούδινη κρέμα ζαχαροπλαστικής και τραγανή επικάλυψη από καραμελωμένα αμύγδαλα. Ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο που συνδυάζει πολλές υφές και γεύσεις.
Υλικά
Για το κέικ:
• Αντικολλητικό σπρέι
• 60 γρ. ανάλατο βούτυρο
• 60 ml πλήρες γάλα
• 2 μεγάλα αυγά
• 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ επιπλέον για τον πάγκο)
• 1 φλιτζάνι αλεύρι για ψωμί
• ¼ φλιτζανιού ζάχαρη
• 1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά
• ½ κουταλάκι αλάτι χοντρό
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής & τη γέμιση:
• 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα (χωρισμένο)
• 4 κουταλιές ζάχαρη (χωρισμένες)
• 1 κουταλάκι πάστα βανίλιας
• 1 πρέζα αλάτι
• 2 κουταλιές κορν φλάουρ
• 2 μεγάλοι κρόκοι αυγού
• 1 κουταλιά ανάλατο βούτυρο
• 4 κουταλάκια νερό
• ¾ κουταλάκι ζελατίνη σε σκόνη (ουδέτερη)
• ¾ φλιτζανιού κρύα κρέμα γάλακτος
• 3 κουταλιές άχνη ζάχαρη
Για την επικάλυψη:
• 60 γρ. ανάλατο βούτυρο
• 3 κουταλιές μέλι
• 3 κουταλιές ζάχαρη
• ½ κουταλάκι πάστα βανίλιας
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 φλιτζάνι φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση
Προετοιμασία της ζύμης:
1. Ψεκάστε μια στρογγυλή φόρμα 20–23 εκ. και ένα μεγάλο μπολ με αντικολλητικό σπρέι. Στρώστε τον πάτο της φόρμας με λαδόκολλα.
2. Σε κατσαρολάκι, ζεστάνετε το βούτυρο και το γάλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να είναι το μείγμα ζεστό (περίπου 43°C). Μεταφέρετε στον κάδο του μίξερ.
3. Προσθέστε τα χτυπημένα αυγά, τα δύο είδη αλευριού, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Ανακατέψτε με κουτάλι ώσπου να γίνει κολλώδης ζύμη.
4. Ζυμώστε με τον γάντζο στο μίξερ, 5–7 λεπτά, μέχρι να έχετε λεία και ελαφρώς κολλώδη ζύμη. Μεταφέρετε στο λαδωμένο μπολ, καλύψτε και αφήστε να φουσκώσει για 1 ώρα.
Παρασκευή κρέμας ζαχαροπλαστικής:
1. Σε κατσαρολάκι, ζεστάνετε ¾ φλιτζανιού γάλα με 2 κ.σ. ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι.
2. Σε μπολ, ανακατέψτε το υπόλοιπο γάλα με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Προσθέστε τους κρόκους και ανακατέψτε καλά.
3. Όταν το γάλα ζεσταθεί, ρίξτε το σταδιακά στο μείγμα με τα αυγά (ανακατεύοντας συνεχώς), έπειτα ξαναρίξτε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε μέχρι να πήξει (περίπου 5 λεπτά).
4. Προσθέστε το βούτυρο, ανακατέψτε και περάστε την κρέμα από σήτα. Καλύψτε με μεμβράνη που ακουμπά την επιφάνειά της και βάλτε την στο ψυγείο για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Ψήσιμο του κέικ:
1. Αλευρώστε ελαφρά τον πάγκο και ξεφουσκώστε τη ζύμη πιέζοντάς την. Πλάστε σε μπάλα και πιέστε τη μέσα στη φόρμα. Αφήστε να φουσκώσει 30 λεπτά.
2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C.
Επικάλυψη:
1. Σε κατσαρολάκι, ζεστάνετε το βούτυρο, μέλι, ζάχαρη, βανίλια και αλάτι μέχρι να πάρουν βράση. Προσθέστε τα αμύγδαλα και ανακατέψτε.
2. Ρίξτε πάνω από τη ζύμη και ψήστε για 30–32 λεπτά. Μόλις βγει, περάστε μαχαίρι γύρω από τα τοιχώματα. Ξεφορμάρετε και αφήστε να κρυώσει εντελώς.
Σύνθεση γέμισης:
1. Μουλιάστε τη ζελατίνη σε 4 κ.γ. νερό για 5–10 λεπτά.
2. Χτυπήστε την κρύα κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να πήξει. Προσθέστε τη ζελατίνη λιωμένη (10 δευτ. στο φούρνο μικροκυμάτων).
3. Ανακατέψτε πρώτα ⅓ της σαντιγί στην κρέμα ζαχαροπλαστικής και μετά προσθέστε απαλά την υπόλοιπη.
Συναρμολόγηση:
1. Κόψτε το κέικ οριζόντια στα δύο.
2. Απλώστε τη γέμιση στη βάση και καλύψτε με το πάνω μέρος.
3. Βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Συμβουλές
• Ιδανικό για γιορτές ή για εντυπωσιακό επιδόρπιο.
• Η κρέμα μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη.
• Αν θέλετε, προσθέστε λίγη λικέρ αμαρέτο στη γέμιση για επιπλέον άρωμα.
Αυτή η αυθεντική συνταγή για Bienenstich συνδυάζει αφράτη ζύμη, δροσερή κρέμα και τραγανά καραμελωμένα αμύγδαλα. Δοκιμάστε την και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας με αυτή τη μοναδική γερμανική λιχουδιά.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια