Αν αναζητάς την καλύτερη συνταγή για γλυκό του κουταλιού σύκο, τότε είσαι στο σωστό μέρος! Ακολουθεί ένα απόλυτα παραδοσιακό και αγαπημένο γλυκό, με σιρόπι δεμένο σωστά, υπέροχο άρωμα και τέλεια υφή. Ιδανικό για τους λάτρεις των παραδοσιακών ελληνικών γλυκών, χωρίς συντηρητικά.
Υλικά (για 1 κιλό σύκα):
• 1 κιλό μικρά άγουρα σύκα (κατάλληλα για γλυκό)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 500 ml νερό
• Χυμός από 1 λεμόνι (και η φλούδα του)
• 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
• 3-4 γαρύφαλλα (προαιρετικά)
• 1 κουταλάκι του γλυκού ξινό (κιτρικό οξύ – προαιρετικό για συντήρηση και χρώμα)
• 1 βανίλια (ή φυσικό εκχύλισμα βανίλιας)
Εκτέλεση βήμα-βήμα:
1. Καθαρισμός και προετοιμασία σύκων
Πλένουμε καλά τα σύκα και αφαιρούμε το κοτσάνι τους προσεκτικά, χωρίς να τα τρυπήσουμε. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε άγουρα σύκα, γιατί είναι πιο τραγανά και ιδανικά για γλυκό του κουταλιού.
2. Ξεπίκρισμα
Βράζουμε τα σύκα για 5 λεπτά σε νερό και τα σουρώνουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 3 φορές (δηλαδή 3 φορές βράσιμο και σούρωμα). Αυτό βοηθά να φύγει η πίκρα και να μαλακώσει η φλούδα.
3. Μούλιασμα
Τα βάζουμε σε παγωμένο νερό για 1 ώρα. Μετά τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα πιέζουμε ελαφρά με το χέρι να φύγουν τα πολλά υγρά (χωρίς να σπάσουν).
4. Βράσιμο με το σιρόπι
Βάζουμε τα σύκα σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη, το νερό και τα αρωματικά (κανέλα, γαρύφαλλο, φλούδα λεμονιού). Βράζουμε για 10 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να σταθεί για 8–12 ώρες (π.χ. όλο το βράδυ).
5. Δέσιμο σιροπιού
Την επόμενη μέρα βράζουμε ξανά μέχρι να δέσει το σιρόπι (περίπου 20-30 λεπτά). Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη βανίλια και το ξινό. Δοκιμάζουμε αν το σιρόπι έχει «δέσει» ρίχνοντας μια σταγόνα σε πιάτο – πρέπει να στέκεται.
6. Αποθήκευση
Αφαιρούμε τα αρωματικά και αποθηκεύουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, όσο είναι ακόμα ζεστό. Κλείνουμε καλά και αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέχρι να κρυώσουν για να δημιουργηθεί κενό αέρος.
Χρήσιμες συμβουλές:
• Το γλυκό του κουταλιού σύκο διατηρείται για πολλούς μήνες σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
• Ταιριάζει ιδανικά με γιαούρτι, παγωτό ή ακόμα και πάνω σε cheesecake.
• Αν θες πιο σφιχτό γλυκό, μπορείς να τρυπήσεις κάθε σύκο με οδοντογλυφίδα πριν το βράσιμο, για να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 Σχόλια