
Αναζητάς μια αρωματική και ζουμερή σπιτική πίτα με φρούτα; Αυτή η τάρτα με αχλάδια και κανέλα είναι η απόλυτη επιλογή! Φτιαγμένη με φρέσκα ώριμα αχλάδια, μυρωδικά και τραγανή χειροποίητη ή έτοιμη ζύμη, αυτή η συνταγή για γλυκιά πίτα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους καλεσμένους σου.
Υλικά
Για τη βάση (ζύμη τάρτας):
• 1 δόση σπιτικής ζύμης για τάρτες ή 2 έτοιμες άψητες ζύμες για πίτες
Για τη γέμιση:
• 8-9 μικρά (ή 5-6 μεγάλα) ώριμα αχλάδια, καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 5 φλ.)
• ½ φλ. (100 γρ.) ζάχαρη
• ¼ φλ. (50 γρ.) καστανή ζάχαρη
• 2 κ.σ. κορν φλάουρ
• 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
• ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
• ¼ κ.γ. αλάτι
• 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένο (για επάλειψη)
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία γέμισης
1. Σε μεσαίο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, το κορν φλάουρ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.
2. Προσθέτουμε τα αχλάδια και ανακατεύουμε απαλά ώστε να καλυφθούν καλά από το μείγμα.
3. Μεταφέρουμε τα αχλάδια σε κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5-7 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αρχίσει να δένει το μείγμα.
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
2. Συναρμολόγηση πίτας
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
2. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη μία ζύμη σε κύκλο 30 εκ. και τη στρώνουμε σε ταρτιέρα 23 εκ.
3. Ρίχνουμε τη γέμιση με τα αχλάδια μέσα στη ζύμη.
4. Ανοίγουμε τη δεύτερη ζύμη σε ίδιο μέγεθος και τη τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση.
5. Κλείνουμε τις άκρες πιέζοντας με τα δάχτυλα ή με πιρούνι για διακοσμητικό τελείωμα.
6. Κόβουμε μικρές σχισμές στην επιφάνεια της πίτας για να “αναπνέει” κατά το ψήσιμο.
7. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.
3. Ψήσιμο
1. Ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
2. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε.
Tips επιτυχίας:
• Η τάρτα με αχλάδια είναι ιδανική για φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο γλυκό.
• Μπορείς να τη σερβίρεις με παγωτό βανίλια ή σαντιγί για extra απόλαυση.
• Αν δεν έχεις σπιτική ζύμη για πίτα, η έτοιμη λύση είναι εξίσου νόστιμη και πρακτική.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια