
Αν ψάχνεις ένα λαχταριστό ορεκτικό ή συνοδευτικό που θα εντυπωσιάσει, αυτές οι τραγανές πατάτες σπαστές σερβιρισμένες με ντιπ ξινής κρέμας, καβουρδισμένο σκόρδο και άρωμα τρούφας είναι η τέλεια επιλογή! Τραγανές απ’ έξω, αφράτες από μέσα και συνδυασμένες με ένα ντιπ γεμάτο γεύση.
Υλικά
Για τις τραγανές σπαστές πατάτες:
• 900 γρ. μικρές πατατούλες (baby potatoes)
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο, χωρισμένο
• Αλάτι χοντρό (θαλασσινό) & φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά προτίμηση
Για το ντιπ με ξινή κρέμα, σκόρδο και τρούφα:
• 1 κεφάλι σκόρδο (κόψτε το πάνω μέρος)
• 1 φλ. ξινή κρέμα (sour cream)
• 2 κ.σ. φρέσκο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
• 1 κ.σ. φρέσκος χυμός λεμονιού
• 2 κ.γ. λάδι τρούφας (ή όσο θέλετε, ανάλογα την ένταση)
• Αλάτι & πιπέρι, κατά προτίμηση
Εκτέλεση
Βήμα 1: Προετοιμασία πατατών
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230°C. Σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τις πατάτες και καλύψτε τις με νερό κατά 2-3 εκατοστά. Ρίξτε άφθονο αλάτι και βράστε. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν (να τρυπιούνται εύκολα με πιρούνι).
Βήμα 2: Σπάσιμο & ψήσιμο
Στραγγίστε τις πατάτες και αφήστε τις για 5 λεπτά να στεγνώσουν καλά. Αλείψτε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο ταψί. Τοποθετήστε τις πατάτες και πιέστε τες ελαφρά με τον πάτο ενός ποτηριού για να «σπάσουν». Καθαρίστε τον πάτο του ποτηριού ανάμεσα σε κάθε χρήση.
Αλείψτε τις πατάτες από πάνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 3: Ψήσιμο σκόρδου & πατατών
Τυλίξτε το κεφάλι σκόρδου με αλουμινόχαρτο αφού το έχετε ραντίσει με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετήστε το στο ταψί μαζί με τις πατάτες. Ψήστε όλα μαζί για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανές. Αν θέλετε έξτρα τραγανότητα, βάλτε το φούρνο στο γκριλ για 2-3 λεπτά στο τέλος.
Βήμα 4: Προετοιμασία ντιπ
Μόλις κρυώσει το ψημένο σκόρδο, πιέστε το για να βγάλετε τις καραμελωμένες σκελίδες. Ψιλοκόψτε τις.
Σε μπολ ανακατέψτε:
• τη ξινή κρέμα
• το ψημένο σκόρδο
• το σχοινόπρασο
• το χυμό λεμονιού
• το λάδι τρούφας
• αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
Δοκιμάστε και προσαρμόστε τη γεύση.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε τις ζεστές, τραγανές πατατούλες με το ντιπ στο πλάι. Είναι τέλειες για παρέα, ως ορεκτικό ή συνοδευτικό σε κάθε γεύμα!
Καλή όρεξη!

0 Σχόλια