Αν ψάχνεις για μια αυθεντική, παραδοσιακή συνταγή που θα γεμίσει το σπίτι σου με άρωμα Ελλάδας και γαλήνης, τότε αυτή η αγιορείτικη ρεβιθάδα στον φούρνο είναι ό,τι πρέπει. Ένα απλό αλλά γεμάτο νοστιμιά πιάτο, εμπνευσμένο από τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, όπου η μαγειρική γίνεται τέχνη της υπομονής και της αγάπης.
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
• 500 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)
• 2 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
• 2 καρότα σε ροδέλες
• 1 ντομάτα τριμμένη ή 1 κ.σ. πελτέ
• 1 φύλλο δάφνης
• ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 κ.γ. ρίγανη
• Χυμός από 1 λεμόνι
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• Νερό όσο χρειάζεται να σκεπάζει τα υλικά
Εκτέλεση βήμα-βήμα
1. Μούλιασμα και πρώτο βράσιμο:
Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε άφθονο νερό. Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά για να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε.
2. Προετοιμασία για το φούρνο:
Σε γάστρα ή βαθύ ταψί προσθέτουμε τα ρεβίθια, τα κρεμμύδια, τα καρότα, την τριμμένη ντομάτα, τη δάφνη, τη ρίγανη, το λάδι και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει καλά τα υλικά.
3. Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (στις αντιστάσεις) για 2-2,5 ώρες. Ελέγχουμε σταδιακά και προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί. Στόχος είναι να μελώσει το φαγητό χωρίς να στεγνώσει.
4. Τελική πινελιά:
Λίγο πριν το τέλος του ψησίματος, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να πάρει άλλη μια “βράση” στον φούρνο για 10 λεπτά.
Μυστικά από το Άγιο Όρος
• Οι μοναχοί αφήνουν τη ρεβιθάδα να «ξεκουραστεί» 1 ώρα πριν σερβιριστεί. Έτσι, δένει καλύτερα η γεύση.
• Συνοδεύεται ιδανικά με χωριάτικο ψωμί, ελιές και λίγο ωμό ελαιόλαδο από πάνω.
Γιατί να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή
Η αγιορείτικη ρεβιθάδα είναι ένα φαγητό απλό αλλά γεμάτο ουσία. Είναι νηστίσιμο, υγιεινό, πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, και φέρνει το τραπέζι πιο κοντά στις ρίζες μας. Είναι το ιδανικό πιάτο για τη Σαρακοστή, για χορτοφάγους ή για όποιον θέλει να φάει νόστιμα χωρίς κρέας.
Συμπέρασμα
Αν αγαπάς τις παραδοσιακές συνταγές που σε ταξιδεύουν σε τόπους ήσυχους και ευλογημένους, αυτή η αγιορείτικη ρεβιθάδα είναι για εσένα. Μια συνταγή απλή, ευλογημένη και τόσο γευστική που θα τη φτιάχνεις ξανά και ξανά.
0 Σχόλια