
Ανακάλυψε την απόλυτη συνταγή για χειροποίητο μπακλαβά, με βουτυράτο φύλλο, μπαχαρικά και σιρόπι που απογειώνει τη γεύση. Ένα γλυκό που εντυπωσιάζει σε κάθε περίσταση, από γιορτές μέχρι επίσημα τραπέζια.
Υλικά για το σιρόπι
• ¾ φλιτζανιού (150 γρ.) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
• ¾ φλιτζανιού (180 γρ.) νερό
• ½ φλιτζάνι (168 γρ.) μέλι
• 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 2 φλούδες πορτοκαλιού
Το σιρόπι είναι το μυστικό για τον τέλειο μπακλαβά – γλυκό, αρωματικό και ισορροπημένο.
Υλικά για τη βάση του μπακλαβά
• 2 φλιτζάνια (200 γρ.) καρύδια
• 1 φλιτζάνι (120 γρ.) φιστίκια Αιγίνης
• ¾ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1 φλιτζάνι (226 γρ.) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
• 40 φύλλα κρούστας (φύλλο για μπακλαβά), αποψυγμένα αν είναι κατεψυγμένα
Εκτέλεση
1. Ετοιμασία του σιροπιού
Σε κατσαρολάκι, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, το λεμόνι, την κανέλα και τις φλούδες πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 5 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Πριν το χρησιμοποιήσουμε, αφαιρούμε την κανέλα και τις φλούδες.
2. Ετοιμασία της γέμισης
Σε πολυκόφτη, χτυπάμε τα καρύδια, τα φιστίκια, την κανέλα και το αλάτι μέχρι να ψιλοκοπούν (ούτε πολύ λεπτά, ούτε πολύ χοντρά). Αφήνουμε στην άκρη.
3. Συναρμολόγηση του μπακλαβά
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (χωρίς αέρα).
2. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 33x23 εκ. (9x13 ίντσες).
3. Κόβουμε τα φύλλα κρούστας ώστε να εφαρμόζουν στο ταψί και τα διατηρούμε σκεπασμένα με βρεγμένη πετσέτα για να μη στεγνώσουν.
Σειρά στρωσίματος:
• 10 φύλλα κρούστας (βουτυρωμένα ένα-ένα)
• ¾ φλ. γέμιση
• 6 φύλλα βουτυρωμένα
• ¾ φλ. γέμιση
• 6 φύλλα βουτυρωμένα
• ¾ φλ. γέμιση
• 6 φύλλα βουτυρωμένα
• ¾ φλ. γέμιση
• 12 φύλλα βουτυρωμένα
Χαράζουμε τον μπακλαβά σε ρόμβους με κοφτερό μαχαίρι.
4. Ψήσιμο
Ψήνουμε για 75-90 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει σκούρο χρυσαφί χρώμα στην επιφάνεια. Βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε αμέσως το κρύο σιρόπι πάνω στον ζεστό μπακλαβά. Θα ακούσεις το χαρακτηριστικό «τσίριγμα»!
5. Αναμονή και σερβίρισμα
Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι χωρίς να τον σκεπάσουμε για τουλάχιστον 4 ώρες (ιδανικά όλη νύχτα). Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου και διατηρείται εκτός ψυγείου.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια