Αυτή η σπιτική συνταγή για ντολμαδάκια με κιμά και ρύζι είναι γεμάτη μεσογειακή γεύση και αρώματα. Ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι ή για ένα γιορτινό μενού! Τα αμπελόφυλλα γεμίζονται με αρωματικό κιμά, ρύζι και φρέσκα μυρωδικά και ψήνονται μέχρι να γίνουν τρυφερά και ζουμερά.
Υλικά
• 1 βάζο (450γρ) αμπελόφυλλα (σε άλμη)
• 1 ½ φλ. ρύζι λευκό (π.χ. καρολίνα)
• 400γρ κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος με χοιρινό)
• 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
• ½ φλ. ψιλοκομμένος άνηθος
• 1 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
• ¼ φλ. ψιλοκομμένος δυόσμος
• 3-5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
• Χυμός από 2 λεμόνια
• ⅓ φλ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το ψήσιμο
• 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
• 1 ½ φλ. νερό
• Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία φύλλων: Ξεπλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα από την άλμη και τα στραγγίζουμε. Τα απλώνουμε προσεκτικά σε ένα πιάτο.
2. Σοτάρισμα και γέμιση: Σε μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε για άλλο 1-2 λεπτά.
3. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε το ρύζι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, το χυμό από 1 λεμόνι και το νερό. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
4. Γέμισμα και τύλιγμα: Παίρνουμε ένα φύλλο με τις φλέβες προς τα πάνω. Βάζουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού γέμιση στην άκρη και τυλίγουμε προσεκτικά σαν μικρό ρολό (όπως τα ντολμαδάκια ή τα σαρμαδάκια).
5. Τακτοποίηση στο ταψί: Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε πυρίμαχο σκεύος, κοντά το ένα με το άλλο. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, χυμό από το δεύτερο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
6. Μαγείρεμα: Περιχύνουμε με βραστό νερό μέχρι να καλυφθούν. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 220°C για περίπου 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά για να πάρουν χρώμα.
Σερβίρισμα
Αυτά τα ντολμαδάκια με κιμά σερβίρονται ζεστά, με φρέσκο λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο. Συνοδεύονται υπέροχα με γιαούρτι ή αυγολέμονο.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
0 Σχόλια