Advertisement

Main Ad

Ντολμαδάκια με Κιμά και Ρύζι – Παραδοσιακή Ελληνική Συνταγή με Αμπελόφυλλα


 Αυτή η σπιτική συνταγή για ντολμαδάκια με κιμά και ρύζι είναι γεμάτη μεσογειακή γεύση και αρώματα. Ιδανική για το οικογενειακό τραπέζι ή για ένα γιορτινό μενού! Τα αμπελόφυλλα γεμίζονται με αρωματικό κιμά, ρύζι και φρέσκα μυρωδικά και ψήνονται μέχρι να γίνουν τρυφερά και ζουμερά.



Υλικά


1 βάζο (450γρ) αμπελόφυλλα (σε άλμη)

1 ½ φλ. ρύζι λευκό (π.χ. καρολίνα)

400γρ κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος με χοιρινό)

1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες

½ φλ. ψιλοκομμένος άνηθος

1 φλ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

¼ φλ. ψιλοκομμένος δυόσμος

3-5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Χυμός από 2 λεμόνια

⅓ φλ. ελαιόλαδο + επιπλέον για το ψήσιμο

1 κ.σ. ρίγανη ξερή

1 ½ φλ. νερό

Αλάτι και πιπέρι



Εκτέλεση


1. Προετοιμασία φύλλων: Ξεπλένουμε καλά τα αμπελόφυλλα από την άλμη και τα στραγγίζουμε. Τα απλώνουμε προσεκτικά σε ένα πιάτο.

2. Σοτάρισμα και γέμιση: Σε μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε για άλλο 1-2 λεπτά.

3. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε το ρύζι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, το χυμό από 1 λεμόνι και το νερό. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

4. Γέμισμα και τύλιγμα: Παίρνουμε ένα φύλλο με τις φλέβες προς τα πάνω. Βάζουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού γέμιση στην άκρη και τυλίγουμε προσεκτικά σαν μικρό ρολό (όπως τα ντολμαδάκια ή τα σαρμαδάκια).

5. Τακτοποίηση στο ταψί: Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια σε πυρίμαχο σκεύος, κοντά το ένα με το άλλο. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, χυμό από το δεύτερο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

6. Μαγείρεμα: Περιχύνουμε με βραστό νερό μέχρι να καλυφθούν. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 220°C για περίπου 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά για να πάρουν χρώμα.



Σερβίρισμα


Αυτά τα ντολμαδάκια με κιμά σερβίρονται ζεστά, με φρέσκο λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο. Συνοδεύονται υπέροχα με γιαούρτι ή αυγολέμονο.




Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια