
Αν αναζητάς ένα πλούσιο σοκολατένιο κέικ με βαθιά γεύση και υγρή υφή, αυτή η συνταγή θα σε ενθουσιάσει. Το κέικ σοκολάτας με καφέ και γκανάζ είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, από γενέθλια μέχρι ένα απλό, απογευματινό γλυκό που εντυπωσιάζει.
Ο συνδυασμός του καφέ με το κακάο αναδεικνύει την ένταση της σοκολάτας, ενώ η βελούδινη γκανάζ σοκολάτας με κρέμα γάλακτος προσθέτει πολυτέλεια και τέλεια υφή.
Υλικά
Για το σοκολατένιο παντεσπάνι (για ταψί 20 εκ.)
• 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 45 γρ. άγλυκο κακάο
• 120 γρ. ζάχαρη
• 120 γρ. καστανή ζάχαρη
• 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
• 1 κ.γ. σόδα
• ½ κ.γ. αλάτι
• 70 γρ. φυτικό λάδι
• 2 αυγά
• 165 γρ. γάλα
• 120 γρ. δυνατό φρεσκοφτιαγμένο καφέ
Αυτό το αφράτο κέικ σοκολάτας με καφέ γίνεται εξαιρετικά υγρό, με αποτέλεσμα που θυμίζει τούρτα επαγγελματικού επιπέδου.
Για τη γκανάζ σοκολάτας
• 100 γρ. κουβερτούρα
• 100 γρ. κρέμα γάλακτος (36%)
• 10 γρ. βούτυρο
Η γκανάζ σοκολάτας με κρέμα γάλακτος και κουβερτούρα προσφέρει ισορροπημένη γεύση και τέλειο τελείωμα.
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία του κέικ σοκολάτας
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C (χωρίς αέρα) και ετοίμασε ένα ταψάκι 20 εκ. με λαδόκολλα.
Σε μπολ, χτύπησε με μίξερ τα υγρά υλικά: αυγά, λάδι, ζάχαρες, γάλα και καφέ.
Κοσκίνισε τα στερεά (αλεύρι, κακάο, μπέικιν, σόδα, αλάτι) και πρόσθεσέ τα στα υγρά.
Ανακάτεψε απαλά και βάλε το μείγμα στο ταψί.
Χαμήλωσε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήσε για 50 λεπτά. Άφησέ το να κρυώσει τελείως.
Το αποτέλεσμα είναι ένα σοκολατένιο παντεσπάνι γεμάτο άρωμα και πλούσια υφή, ιδανικό για τούρτα σοκολάτας χωρίς βούτυρο.
2. Προετοιμασία γκανάζ
Ζέστανε την κρέμα γάλακτος μέχρι να σιγοβράσει. Ρίξ’ την πάνω από την κουβερτούρα και άφησε για 1 λεπτό.
Ανακάτεψε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα, έπειτα πρόσθεσε το βούτυρο.
Άφησέ τη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει τη σωστή υφή: ούτε πολύ αραιή, ούτε σφιχτή.
Αυτή η εύκολη γκανάζ σοκολάτας για τούρτες θα καλύψει το κέικ σαν επαγγελματική επικάλυψη.
3. Συναρμολόγηση
Μόλις το κέικ παγώσει καλά, ρίξε από πάνω την επικάλυψη σοκολάτας με κακάο και κρέμα ή διακόσμησε με σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Το αποτέλεσμα; Μια τούρτα σοκολάτας με γκανάζ που παραμένει φρέσκια και νόστιμη για 2-3 ημέρες στο ψυγείο ή εκτός, σε δροσερό μέρος.
Αν ψάχνεις εύκολη τούρτα σοκολάτας για γενέθλια, αυτό το γλυκό είναι η ιδανική επιλογή. Με καφέ, κουβερτούρα και αφράτη υφή, προσφέρει γεύση που μένει αξέχαστη.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια