
Τι Είναι το Osso Buco;
Το Osso Buco είναι μια ιταλική σπεσιαλιτέ που φτιάχνεται με φέτες μοσχαρίσιας ελιάς με κόκαλο , μαγειρεμένες αργά σε φούρνο με λευκό κρασί, ζωμό, λαχανικά και ντομάτα. Σερβίρεται παραδοσιακά πάνω από ριζότο ή πολέντα και στολίζεται με gremolata, ένα μείγμα από μαϊντανό, λεμόνι και κρεμμύδι που απογειώνει τη γεύση.
Υλικά
Για το Osso Buco:
• 560 γρ. μοσχαρίσιες φέτες με κόκαλο
• 1 κ.σ. αλάτι με σκόρδο (χωρισμένο στη μέση)
• 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι (χωρισμένο στη μέση)
• ¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι σέλερι ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζάνι καρότο ψιλοκομμένο
• 170 γρ. πελτές ντομάτας
• 1 φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου
• ¾ φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
Για τη Gremolata:
• ½ φλιτζάνι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
• ¼ φλιτζανιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
Πριν Ξεκινήσεις
• Το Osso Buco σερβίρεται ιδανικά με ριζότο μιλανέζε ή πολέντα.
• Φυλάξτε τα περισσεύματα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως 4 ημέρες.
• Το φαγητό μαγειρεύεται αργά στον φούρνο για απίστευτα τρυφερό κρέας και πλούσια σάλτσα τύπου “στιφάδο”.
Εκτέλεση
1. Προθέρμανση Φούρνου
Προθέρμανε τον φούρνο στους 160°C .
2. Προετοιμασία Κρέατος
Αλατοπιπέρωσε τις φέτες μοσχαριού με το μισό αλάτι σκόρδου και το μισό πιπέρι. Πέρασέ τις από το αλεύρι και τινάξτε το περίσσιο.
3. Σοτάρισμα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ιδανικά γάστρα ή dutch oven), ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Σοτάρισε τις φέτες μοσχαριού 2–3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Βγάλ’ τες στην άκρη.
4. Μαγείρεμα Λαχανικών
Χαμήλωσε τη φωτιά και πρόσθεσε στο ίδιο σκεύος το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και το υπόλοιπο αλάτι-σκόρδο και πιπέρι. Σοτάρισε για 5–6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
5. Προσθήκη Υγρών & Ντομάτας
Πρόσθεσε τον πελτέ ντομάτας και ανακάτεψε καλά. Ρίξε τον ζωμό και το κρασί. Ανακάτεψε ξανά και άφησε να πάρει βράση. Μόλις βράσει, σβήσε τη φωτιά.
6. Σιγοψήσιμο στο Φούρνο
Βάλε ξανά τις φέτες μοσχαριού στην κατσαρόλα, φρόντισε να καλύπτονται με υγρά. Σκέπασε με καπάκι και τοποθέτησε στον προθερμασμένο φούρνο.
Χρόνος Ψησίματος: 2 ώρες
Έλεγξε μετά από 1 ώρα και 30 λεπτά αν έχει μείνει αρκετό υγρό. Αν χρειάζεται, πρόσθεσε ½ φλιτζάνι ζωμό.
Στο τέλος, η σάλτσα πρέπει να έχει συμπυκνωθεί σαν στιφάδο.
Παρασκευή Gremolata
Όσο ψήνεται το φαγητό, φτιάξε τη gremolata:
1. Ψιλόκοψε μαϊντανό και κρεμμύδι.
2. Πρόσθεσε το ξύσμα λεμονιού.
3. Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί.
Σερβίρισμα
Σέρβιρε το Osso Buco πάνω σε:
• Ριζότο μιλανέζε με σαφράν
• Κρεμώδη πολέντα
• Ή πατάτες πουρέ για ελληνική εκδοχή
Πασπάλισε από πάνω λίγη gremolata για φρεσκάδα και έξτρα άρωμα λεμονιού.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια