Advertisement

Main Ad

Βαζάνια Γιαχνί (Μελιτζάνες Κυπριακή συνταγή)

Περιγραφή φωτογραφίας

 

Βαζάνια γιαχνί συνταγή φωτογραφία φαγητού

Κυπριακά Βαζάνια Γιαχνί: Η Παραδοσιακή Συνταγή που θα Λατρέψετε!

Αναζητάτε ένα αυθεντικό κυπριακό φαγητό, γεμάτο γεύση και αρώματα της Μεσογείου; Τα βαζάνια γιαχνί είναι ένα κλασικό λαδερό πιάτο που φέρνει στο τραπέζι σας την παράδοση και τη ζεστασιά της κυπριακής κουζίνας. Είναι ιδανικό ως κυρίως γεύμα για όσους αγαπούν τη χορτοφαγική διατροφή ή αναζητούν νηστίσιμες συνταγές, αλλά και ως ένα πεντανόστιμο συνοδευτικό.


Γιατί να φτιάξετε αυτή τη συνταγή;

  • Αυθεντική γεύση: Ένα παραδοσιακό πιάτο που θα σας ταξιδέψει στην Κύπρο.
  • Υγιεινό και θρεπτικό: Πλούσιο σε λαχανικά και φυτικές ίνες.
  • Ευέλικτο: Μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Οικονομικό: Φτιάχνεται με απλά, καθημερινά υλικά.

Υλικά για Βαζάνια Γιαχνί

Για 4-6 άτομα:

  • 3-4 μέτριες μελιτζάνες (κυπριακά: βαζάνια), φλάσκες ή τσακώνικες
  • 3-4 μέτριες πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή λιωμένες
  • 1 κουτί (400 γρ.) ψιλοκομμένα ντοματάκια ή 3-4 ώριμες φρέσκες ντομάτες τριμμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου, μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω για το τηγάνισμα)
  • 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (για να "κόψει" την οξύτητα της ντομάτας)
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο κανέλα σε σκόνη (προαιρετικά, δίνει μια ιδιαίτερη κυπριακή νότα)
  • Φρέσκος μαϊντανός ή δυόσμος, ψιλοκομμένος, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση της Συνταγής

Ακολουθήστε τα βήματα για να φτιάξετε το πιο νόστιμο κυπριακό γιαχνί:

  1. Προετοιμασία Μελιτζάνων & Πατατών: Πλύνετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Κόψτε τις μελιτζάνες σε χοντρές ροδέλες ή κυβάκια (περίπου 2 εκ.). Αν θέλετε να απομακρύνετε τυχόν πικράδα και να μειώσετε την απορρόφηση λαδιού, πασπαλίστε τις μελιτζάνες με αλάτι και αφήστε τις σε ένα σουρωτήρι για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε και στεγνώστε τις πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Κόψτε τις πατάτες σε ανάλογα κομμάτια.
  2. Τηγάνισμα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε αρκετό ελαιόλαδο (περίπου το 1/4 του φλιτζανιού). Τηγανίστε τις μελιτζάνες σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από όλες τις πλευρές. Βγάλτε τις με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Κάντε το ίδιο και με τις πατάτες, τηγανίζοντάς τις μέχρι να πάρουν χρώμα, χωρίς να μαλακώσουν τελείως.
  3. Σάλτσα: Στο ίδιο τηγάνι (αφού έχετε αφαιρέσει τυχόν περίσσιο λάδι, αφήνοντας περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας), προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο αν χρειάζεται. Σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, για περίπου 5-7 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό, προσέχοντας να μην καεί.
  4. Μαγείρεμα Γιαχνί: Ρίξτε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια (ή την τριμμένη φρέσκια ντομάτα) στο τηγάνι. Προσθέστε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά την κανέλα. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.
  5. Προσθήκη Λαχανικών: Προσθέστε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και τις πατάτες στη σάλτσα. Ανακατέψτε απαλά για να καλυφθούν όλα τα λαχανικά. Αν χρειάζεται, προσθέστε το ζεστό νερό ή ζωμό, τόσο όσο να καλύψει τα υλικά, αλλά όχι να κολυμπούν. Το γιαχνί πρέπει να "δέσει" και να μείνει με τη σάλτσα του.
  6. Σιγοβράσιμο: Σκεπάστε το τηγάνι (ή μεταφέρετε το φαγητό σε μια κατσαρόλα) και αφήστε το να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 25-35 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι πατάτες και οι μελιτζάνες και να έχει "κατασταθεί" η σάλτσα, δηλαδή να έχει δέσει και να έχει μείνει με το λαδάκι της.
  7. Σερβίρισμα: Αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε το φαγητό να "σταθεί" για 5-10 λεπτά πριν το σερβίρετε. Πασπαλίστε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο.

Συμβουλές για Τέλεια Βαζάνια Γιαχνί

  • Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας στη σάλτσα.
  • Εάν θέλετε να το κάνετε ακόμα πιο ελαφρύ, αντί για τηγάνισμα, μπορείτε να ψήσετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες στο φούρνο με λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, πριν τις προσθέσετε στη σάλτσα.
  • Τα βαζάνια γιαχνί είναι ακόμα πιο νόστιμα την επόμενη μέρα, καθώς οι γεύσεις έχουν αναμειχθεί καλύτερα.

Ελπίζουμε να απολαύσετε αυτή την υπέροχη παραδοσιακή κυπριακή συνταγή! Είναι ιδανική για ένα γεύμα μεσογειακής διατροφής. Δοκιμάστε τη και πείτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια