
![]() |
Φωτό γαστρονόμοι |
Θα σου δώσω μια συνταγή για ένα λαχταριστό τουρτογλυκό σοκολάτας με μπισκότα και σαντιγί. Είναι σχετικά εύκολο να το φτιάξεις και δεν χρειάζεται ψήσιμο, οπότε είναι ιδανικό για όλες τις περιστάσεις.
Υλικά για τη βάση:
- 250 γρ. μπισκότα πτι-μπερ (ή άλλα μπισκότα σοκολάτας ή digestive)
- 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Υλικά για την κρέμα σοκολάτας:
- 200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας (50-60% κακάο), ψιλοκομμένη
- 400 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά και άνω)
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Υλικά για τη σαντιγί:
- 200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά και άνω), πολύ κρύα
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά):
- Τριμμένη σοκολάτα
- Φρέσκα φρούτα (π.χ., φράουλες, βατόμουρα)
- Σιρόπι σοκολάτας
Οδηγίες:
-
Ετοιμασία της βάσης:
- Θρυμματίζουμε τα μπισκότα σε ψιλά κομματάκια. Μπορούμε να τα βάλουμε σε μια σακούλα τροφίμων και να τα χτυπήσουμε με έναν πλάστη ή να τα επεξεργαστούμε στο multi blender.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να ενωθούν καλά και να μοιάζουν με βρεγμένη άμμο.
- Στρώνουμε το μείγμα μπισκότων στον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας για τάρτα ή ενός τσέρκι διαμέτρου περίπου 20-22 εκ. Πιέζουμε καλά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να δημιουργήσουμε μια ομοιόμορφη βάση.
- Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά για να σφίξει η βάση.
-
Ετοιμασία της κρέμας σοκολάτας:
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην βράσει.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να μαλακώσει η σοκολάτα και στη συνέχεια ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει εντελώς και να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή κρέμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθούν.
- Αφήνουμε την κρέμα σοκολάτας να κρυώσει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην δημιουργηθεί κρούστα.
-
Συναρμολόγηση του τουρτογλυκού:
- Ρίχνουμε την ελαφρώς κρύα κρέμα σοκολάτας πάνω από τη σφιγμένη βάση μπισκότων.
- Στρώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα με μια σπάτουλα.
- Βάζουμε το τουρτογλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες, ή καλύτερα για όλη τη νύχτα, για να σφίξει καλά η κρέμα σοκολάτας.
-
Ετοιμασία της σαντιγί (λίγο πριν το σερβίρισμα):
- Βάζουμε την πολύ κρύα κρέμα γάλακτος σε ένα καθαρό και κρύο μπολ.
- Χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός ή επιτραπέζιο σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται απαλές κορυφές.
- Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας (αν χρησιμοποιήσουμε) και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι η σαντιγί να γίνει σφιχτή και να σχηματίζει σταθερές κορυφές. Προσέχουμε να μην το παραχτυπήσουμε και κόψει.
-
Σερβίρισμα:
- Αφαιρούμε το τουρτογλυκό από το ψυγείο λίγο πριν το σερβίρουμε.
- Απλώνουμε τη σαντιγί ομοιόμορφα πάνω από την κρέμα σοκολάτας ή χρησιμοποιούμε κορνέ για να δημιουργήσουμε σχέδια.
- Γαρνίρουμε με τριμμένη σοκολάτα, φρέσκα φρούτα ή σιρόπι σοκολάτας, αν θέλουμε.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Αυτό το τουρτογλυκό είναι πλούσιο, σοκολατένιο και δροσιστικό. Η αντίθεση της τραγανής βάσης μπισκότων με την απαλή κρέμα σοκολάτας και την αφράτη σαντιγί είναι απλά υπέροχη!
Τι λες; Σου φαίνεται λαχταριστό;

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια