Advertisement

Main Ad

Κατσικίσιο τυρί κατίκι φέτα συνταγή αναλυτικός οδηγός

Περιγραφή φωτογραφίας

 


Α, η κατίκι φέτα! Ένα τυρί με ιδιαίτερο χαρακτήρα και πλούσια γεύση, που ξεχωρίζει από την κλασική φέτα λόγω του γάλακτος από το οποίο παράγεται. Η κατίκι φέτα φτιάχνεται αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα, προσδίδοντάς της μια πιο έντονη, πικάντικη και ελαφρώς "γήινη" γεύση σε σύγκριση με τη φέτα από πρόβειο ή μίγμα γάλακτος. Η υφή της είναι συνήθως πιο κρεμώδης και λιγότερο αλμυρή από την παραδοσιακή φέτα.

Στην Ελλάδα, η κατίκι φέτα παράγεται κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές όπου η εκτροφή κατσικιών είναι πιο διαδεδομένη. Είναι ένα τυρί ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ονομαστεί "φέτα" μόνο αν παράγεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας και ακολουθεί συγκεκριμένες προδιαγραφές, ακόμα κι αν είναι από κατσικίσιο γάλα. Ωστόσο, στην καθομιλουμένη, συχνά αναφέρεται ως "κατίκι φέτα" για να διαχωριστεί από την πιο κοινή πρόβεια φέτα.

Η κατίκι φέτα είναι εξαιρετική ως επιτραπέζιο τυρί, συνοδεύοντας φρούτα, μέλι ή ξηρούς καρπούς. Λόγω της πλούσιας γεύσης της, μπορεί να δώσει μια ιδιαίτερη νότα σε σαλάτες, πίτες και άλλα πιάτα.


Γενική διαδικασία για την παρασκευή Κατίκι (Κατίκι Δομοκού Π.Ο.Π. ως παράδειγμα):

Το Κατίκι Δομοκού Π.Ο.Π. είναι ένα φρέσκο, αλοιφώδες τυρί που παράγεται στην περιοχή του Δομοκού από παστεριωμένο κατσικίσιο γάλα ή μείγμα κατσικίσιου και πρόβειου γάλακτος. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  1. Παστερίωση γάλακτος: Το γάλα παστεριώνεται και στη συνέχεια ψύχεται σε θερμοκρασία 27-28°C.
  2. Πήξη: Προστίθεται πυτιά (ή μπορεί να γίνει και χωρίς) και το γάλα αφήνεται να πήξει σε θερμοκρασία 20-22°C.
  3. Πολτοποίηση: Το πήγμα πολτοποιείται.
  4. Στράγγιση: Ο πολτός τοποθετείται σε υφασμάτινους σάκους για να στραγγίξει. Η στράγγιση σταματά όταν η υγρασία του τυριού φτάσει το 75-80%.
  5. Αλάτισμα και συσκευασία: Το στραγγισμένο τυρί αλατίζεται, αναμιγνύεται για να γίνει ομοιογενές και συσκευάζεται σε δοχεία.
  6. Διατήρηση: Διατηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους σε θερμοκρασία κάτω των 4°C μέχρι τη διάθεσή του.

Συνταγή για σπιτικό κατσικίσιο τυρί (παρόμοιας υφής με το κατίκι):

Αυτή είναι μια απλοποιημένη συνταγή για να φτιάξετε ένα φρέσκο, μαλακό κατσικίσιο τυρί στο σπίτι, το οποίο θα έχει παρόμοια χρήση με το κατίκι.

Υλικά:

  • 2 λίτρα φρέσκο κατσικίσιο γάλα, κατά προτίμηση πλήρες
  • 41 κουταλάκι του γλυκού μεσοθερμική καλλιέργεια τυριού (mesophilic culture) - προαιρετικά, για πιο σύνθετη γεύση
  • 41 κουταλάκι του γλυκού υγρή πυτιά ή ανάλογη ποσότητα σε σκόνη διαλυμένη σε λίγο κρύο νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (ή κατά προτίμηση)
  • Μια λεπτή υφασμάτινη πετσέτα ή τουλπάνι

Εκτέλεση:

  1. Ζεστάνετε το γάλα: Βάλτε το γάλα σε μια καθαρή κατσαρόλα και ζεστάνετε το σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά για να μην κολλήσει. Σταματήστε λίγο πριν αρχίσει να βράζει (περίπου στους 72°C αν χρησιμοποιείτε παστεριωμένο γάλα, ή στους 85°C αν χρησιμοποιείτε ωμό γάλα - σε αυτή την περίπτωση, κρατήστε το σε αυτή τη θερμοκρασία για 15 δευτερόλεπτα).
  2. Προσθέστε την καλλιέργεια (προαιρετικά): Αν χρησιμοποιείτε καλλιέργεια, αφήστε το γάλα να κρυώσει στους 30-32°C και προσθέστε την. Ανακατέψτε απαλά και αφήστε το να καθίσει για 30-60 λεπτά.
  3. Προσθέστε την πυτιά: Διαλύστε την υγρή πυτιά σε λίγο κρύο νερό αν χρειάζεται. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε την πυτιά στο γάλα, ανακατεύοντας απαλά για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
  4. Πήξη: Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το γάλα να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες, ή μέχρι να πήξει και να μοιάζει με γιαούρτι. Θα πρέπει να μπορείτε να βάλετε ένα κουτάλι και να στέκεται.
  5. Κόψτε το πήγμα: Κόψτε απαλά το πήγμα σε κύβους περίπου 2-3 εκατοστών με ένα μακρύ μαχαίρι. Αφήστε το να καθίσει για 10-15 λεπτά.
  6. Ζεστάνετε ξανά (προαιρετικά για πιο σφιχτή υφή): Αν θέλετε μια πιο σφιχτή υφή, μπορείτε να ζεστάνετε απαλά το μείγμα στους 38-40°C για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ απαλά.
  7. Στράγγιση: Στρώστε ένα σουρωτήρι με την υφασμάτινη πετσέτα ή το τουλπάνι. Ρίξτε απαλά το μείγμα του τυριού στο σουρωτήρι.
  8. Αλάτισμα: Προσθέστε το αλάτι στο τυρί που στραγγίζει και ανακατέψτε απαλά.
  9. Στράγγιση (συνέχεια): Αφήστε το τυρί να στραγγίξει για τουλάχιστον 2-6 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, ή στο ψυγείο για περισσότερο χρόνο για πιο στεγνό τυρί. Μπορείτε να κρεμάσετε το τουλπάνι για πιο αποτελεσματική στράγγιση.
  10. Σερβίρισμα και αποθήκευση: Μόλις το τυρί αποκτήσει την επιθυμητή υφή, είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Αποθηκεύστε το στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο για έως και μία εβδομάδα.

Αυτό το σπιτικό κατσικίσιο τυρί μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους όπως το κατίκι, για άλειμμα σε ψωμί, σε σαλάτες, πίτες ή ως συνοδευτικό. Η υφή και η γεύση θα εξαρτηθούν από το χρόνο στράγγισης και την ποιότητα του γάλακτος. Καλή επιτυχία!


Να σου δώσω και μια απλή και νόστιμη συνταγή όπου η κατίκι φέτα αναδεικνύει τη γεύση της:

Σαλάτα με Ρόκα, Κατίκι Φέτα, Ντοματίνια και Μέλι

Αυτή η σαλάτα είναι απλή, γρήγορη και αναδεικνύει την πικάντικη γεύση της κατίκι φέτας σε συνδυασμό με τη γλυκύτητα του μελιού και την φρεσκάδα των ντοματινιών.

Υλικά:

  • 150 γρ. ρόκα
  • 250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 150 γρ. κατίκι φέτα, θρυμματισμένη
  • 50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
  • Για το ντρέσινγκ:
    • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
    • 1 κουταλιά σούπας μέλι
    • 1 κουταλιά σούπας ξίδι βαλσάμικο
    • Λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Πλύνετε καλά τη ρόκα και στραγγίξτε την. Βάλτε τη σε μια μεγάλη σαλατιέρα.
  2. Προσθέστε τα κομμένα ντοματίνια στη σαλατιέρα.
  3. Ρίξτε από πάνω τη θρυμματισμένη κατίκι φέτα.
  4. (Προαιρετικά) Πασπαλίστε με τα χοντροκομμένα καρύδια για επιπλέον υφή και γεύση.
  5. Ετοιμάστε το ντρέσινγκ: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε καλά το ελαιόλαδο, το μέλι και το ξίδι βαλσάμικο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά γούστο.
  6. Περιχύστε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ ακριβώς πριν το σερβίρισμα. Ανακατέψτε απαλά για να καλυφθούν όλα τα υλικά.

Αυτή η σαλάτα είναι ιδανική ως ελαφρύ γεύμα, συνοδευτικό ή ορεκτικό. Η αντίθεση των γεύσεων και των υφών την καθιστά ιδιαίτερα απολαυστική! Καλή όρεξη!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια