![]() |
Προφιτερόλ εικόνα |
Το προφιτερόλ, αυτό το αέρινο και γεμάτο απολαύσεις γλύκισμα, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των λάτρεις των γλυκών σε όλο τον κόσμο. Με τις μικρές μπουκιές από ζύμη σου γεμισμένες με κρέμα ζαχαροπλαστικής και πνιγμένες σε μια πλούσια σάλτσα σοκολάτας, το προφιτερόλ δεν είναι απλώς ένα επιδόρπιο – είναι μια εμπειρία. Αυτή η εύκολη συνταγή προφιτερόλ θα σας καθοδηγήσει βήμα προς βήμα για να δημιουργήσετε το δικό σας σπιτικό αριστούργημα.
Η ιστορία του προφιτερόλ είναι γεμάτη γοητεία. Πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και αργότερα έφτασε στη Γαλλία, όπου και τελειοποιήθηκε. Η ονομασία του προέρχεται από την παλιά γαλλική λέξη "profiterole", που αρχικά αναφερόταν σε ένα μικρό κέρδος ή δώρο. Ίσως αυτό να υποδηλώνει την αίσθηση χαράς και ικανοποίησης που προσφέρει κάθε μπουκιά αυτού του υπέροχου γαλλικού γλυκού.
Σήμερα, το γλυκό προφιτερόλ απολαμβάνεται σε άπειρες παραλλαγές. Άλλοι το προτιμούν με σαντιγί αντί για κρέμα ζαχαροπλαστικής, ενώ άλλοι προσθέτουν ξηρούς καρπούς ή αρωματίζουν τη σάλτσα σοκολάτας με λικέρ. Όμως, η βασική του γοητεία παραμένει αναλλοίωτη: η αντίθεση της ελαφριάς ζύμης σου με την κρεμώδη γέμιση και την πλούσια σοκολάτα δημιουργεί μια συμφωνία γεύσεων και υφών που είναι απλά ακαταμάχητη.
Είτε το απολαμβάνετε σε ένα κομψό ζαχαροπλαστείο είτε το φτιάχνετε σπίτι, το σπιτικό προφιτερόλ είναι πάντα μια εξαιρετική επιλογή για να γλυκάνετε την ημέρα σας ή να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Ανακαλύψτε την απόλαυση της παρασκευής αυτού του κλασικού επιδόρπιου με την αναλυτική μας συνταγή.
Συνταγή για Κλασικό Προφιτερόλ (Εύκολη Βήμα προς Βήμα)
Ακολουθήστε αυτή την εύκολη συνταγή για να δημιουργήσετε το δικό σας λαχταριστό προφιτερόλ στο σπίτι.
Υλικά για τη Ζύμη Σου (Choux Pastry):
- 125 ml νερό
- 50 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 75 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 2 μεγάλα αυγά
Υλικά για την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής (Crème Pâtissière):
- 500 ml γάλα πλήρες
- 120 γρ. ζάχαρη
- 4 κρόκοι αυγών
- 40 γρ. κορν φλάουρ
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τη Σάλτσα Σοκολάτας:
- 200 γρ. κουβερτούρα (50-70% κακάο), ψιλοκομμένη
- 100 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
- 25 γρ. βούτυρο (προαιρετικά, για γυαλάδα)
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάστε τη Ζύμη Σου:
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάλτε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι το βούτυρο να λιώσει και το μείγμα να αρχίσει να βράζει.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίξτε όλο το αλεύρι μονομιάς. Ανακατέψτε γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αφήστε τη ζύμη σου να κρυώσει για λίγα λεπτά.
- Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά σε ένα μπολ. Προσθέστε τα αυγά στη ζύμη σταδιακά, ένα κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να απορροφηθεί πλήρως και η ζύμη να γίνει λεία και γυαλιστερή. Η ζύμη πρέπει να πέφτει αργά από το κουτάλι σχηματίζοντας ένα "V".
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C (180°C με αέρα).
- Βάλτε τη ζύμη σε μια σακούλα κορνέ με ένα στρογγυλό ή αστεροειδές στόμιο.
- Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σχηματίστε μικρές μπαλίτσες ζύμης (περίπου 3-4 εκ. διάμετρο). Αφήστε λίγο χώρο μεταξύ τους.
- Ψήστε για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Μην ανοίξετε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλλιώς θα ξεφουσκώσουν.
- Μόλις ψηθούν, βγάλτε τα σουδάκια από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μια σχάρα.
2. Ετοιμάστε την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να αχνίζει.
- Σε ένα μπολ, χτυπήστε τους κρόκους αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέστε το κορν φλάουρ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ρίξτε σιγά σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν τα αυγά.
- Επιστρέψτε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η κρέμα να πήξει και να κοχλάσει για ένα λεπτό.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατέψτε και καλύψτε την επιφάνεια της κρέμας με μια μεμβράνη για να μην σχηματιστεί κρούστα. Αφήστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής να κρυώσει εντελώς.
3. Ετοιμάστε τη Σάλτσα Σοκολάτας:
- Σε ένα μπεν μαρί (ή σε μια κατσαρόλα πάνω από μια άλλη με νερό που σιγοβράζει, χωρίς ο πάτος της πάνω κατσαρόλας να αγγίζει το νερό), λιώστε την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να γίνει λεία και γυαλιστερή.
- Αν θέλετε, προσθέστε το βούτυρο για επιπλέον γυαλάδα και ανακατέψτε.
4. Συναρμολόγηση του Προφιτερόλ:
- Κάντε μια μικρή τρύπα στη βάση κάθε σουδάκι.
- Γεμίστε τα σουδάκια με την κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής χρησιμοποιώντας μια σακούλα κορνέ ή ένα κουταλάκι.
- Τοποθετήστε τα γεμισμένα σουδάκια σε μια πιατέλα ή μπολ.
- Περιχύστε τα σουδάκια με την ζεστή (ή χλιαρή) σάλτσα σοκολάτας.
Συμβουλές για Επιτυχία:
- Βεβαιωθείτε ότι η ζύμη σου έχει την κατάλληλη σύσταση πριν προσθέσετε τα αυγά.
- Μην ανοίγετε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος των σου, για να μην ξεφουσκώσουν.
- Η κρέμα ζαχαροπλαστικής πρέπει να είναι εντελώς κρύα πριν γεμίσετε τα σουδάκια.
- Η σάλτσα σοκολάτας μπορεί να παρασκευαστεί εκ των προτέρων και να ζεσταθεί ελαφρά πριν το σερβίρισμα.
- Για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορείτε να σχηματίσετε ένα "βουνό" από σουδάκια και να τα περιχύσετε με τη σάλτσα σοκολάτας.
Απολαύστε αυτό το κλασικό και αγαπημένο γλυκό! Είναι ιδανικό για κάθε περίσταση και σίγουρα θα ενθουσιάσει όποιον το δοκιμάσει. Αυτή η λεπτομερής συνταγή για προφιτερόλ είναι βέβαιο ότι θα γίνει η αγαπημένη σας.
0 Σχόλια