![]() |
Κοντοσούβλι χοιρινό εικόνα |
Για ένα λαχταριστό κοντοσούβλι, θα χρειαστείς τα εξής:
Υλικά:
- 1,5 - 2 κιλά χοιρινό λαιμό ή σπάλα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 4-5 εκ.)
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή λιωμένες
- 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
- 3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές σούπας ρίγανη
- 1 κουταλιά σούπας θυμάρι (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- 1/2 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά, αν σου αρέσουν τα καυτερά)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λεμόνι για το σερβίρισμα
Για να γίνει πιο νόστιμο:
- Μαρινάρισμα: Το μυστικό για ένα ζουμερό και γευστικό κοντοσούβλι είναι το μαρινάρισμα. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι (αν χρησιμοποιήσεις), την πάπρικα, το μπούκοβο (αν χρησιμοποιήσεις), αλάτι και πιπέρι. Πρόσθεσε τα κομμάτια χοιρινού και ανακάτεψε καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα από τη μαρινάδα.
- Χρόνος μαριναρίσματος: Άφησε το χοιρινό να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, ιδανικά για όλη τη νύχτα. Όσο περισσότερο μαριναριστεί, τόσο πιο νόστιμο και τρυφερό θα γίνει.
- Προσθήκη αρωματικών: Μπορείς να προσθέσεις στη μαρινάδα και άλλα αρωματικά όπως φλούδες λεμονιού, δεντρολίβανο ή λίγο λευκό κρασί για επιπλέον γεύση.
Ψήσιμο:
- Προετοιμασία σούβλας: Πέρασε τα μαριναρισμένα κομμάτια χοιρινού στη σούβλα, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα τους για να ψηθούν ομοιόμορφα. Μπορείς να εναλλάξεις τα κομμάτια κρέατος με κομμάτια κρεμμυδιού, πιπεριάς ή ντομάτας για περισσότερη γεύση και εμφάνιση.
- Προετοιμασία ψησταριάς: Άναψε την ψησταριά σου και περίμενε να κάψει καλά και να δημιουργηθεί θράκα. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.
- Ψήσιμο: Τοποθέτησε τη σούβλα στην ψησταριά και ξεκίνα το ψήσιμο. Γύριζε τη σούβλα τακτικά για να ψηθεί το κρέας ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές και να μην καεί.
- Χρόνος ψησίματος: Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των κομματιών κρέατος και τη θερμοκρασία της ψησταριάς. Συνήθως χρειάζονται περίπου 1-1,5 ώρα. Για να βεβαιωθείς ότι είναι έτοιμο, το εσωτερικό του κρέατος πρέπει να έχει φτάσει τους 70-75°C. Το κρέας θα πρέπει να είναι καλά ψημένο εσωτερικά και να έχει ωραία κρούστα εξωτερικά.
- Λίγο πριν το τέλος: Μπορείς να αλείψεις το κοντοσούβλι με λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού κατά τα τελευταία λεπτά του ψησίματος για να παραμείνει ζουμερό και να αποκτήσει επιπλέον άρωμα.
- Σερβίρισμα: Αφού ψηθεί, αφαίρεσε το κοντοσούβλι από τη σούβλα και άφησέ το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το κόψεις σε χοντρές φέτες. Σέρβιρε το ζεστό με λεμόνι, πίτες, πατάτες τηγανητές ή ψητές και την αγαπημένη σου σάλτσα (π.χ. τζατζίκι).
Καλή όρεξη! Αν έχεις οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, μη διστάσεις να ρωτήσεις.
Η συντακτικη ομαδα του syntagesmou.gr
1 Σχόλια
Στον.φουρνο δεν γίνεται;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή