
![]() |
Γιουβαρλάκια συνταγή εικόνα |
Αχ, τα γιουβαρλάκια αυγολέμονο! Ένα πιάτο που μυρίζει Ελλάδα, ζεστασιά και φροντίδα. Είναι από εκείνα τα φαγητά που σε ταξιδεύουν πίσω στις κουζίνες των γιαγιάδων μας, με τη μυρωδιά του φρέσκου λεμονιού να σπάει τη λιπαρότητα του κρέατος και του ζωμού.
Τα γιουβαρλάκια είναι μικρές, στρογγυλές μπαλίτσες από κιμά, συνήθως μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με λίγο ρύζι, που σιγοβράζουν σε έναν ελαφρύ και αρωματικό ζωμό. Η μαγεία όμως έρχεται στο τέλος, με το αυγολέμονο – μια βελούδινη σάλτσα από αυγά και λεμόνι που δένει τον ζωμό και του δίνει μια υπέροχη, ελαφρώς ξινή γεύση. Είναι ένα πιάτο θρεπτικό, χορταστικό και ιδανικό για κάθε εποχή, αν και πολλοί το συνδέουν με τις πιο δροσερές μέρες.
Πάμε τώρα στην αναλυτική συνταγή για να φτιάξεις κι εσύ αυτά τα υπέροχα γιουβαρλάκια:
Υλικά:
Για τα γιουβαρλάκια:
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος (μοσχάρι και χοιρινό)
- 1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
- 1 αυγό
- 2-3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο αλεύρι για το αλευρώμα των γιουβαρλακιών
Για τον ζωμό:
- 8-10 φλιτζάνια νερό ή ζωμός κοτόπουλου/μοσχαριού
- 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
- 1 κλωνάρι σέλινο (προαιρετικά)
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά (μόνο τους κρόκους αν θέλεις πιο πηχτή σάλτσα)
- Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλεις)
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζουμε τα γιουβαρλάκια: Σε ένα μπολ, βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το τριμμένο κρεμμύδι, το αυγό, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Πλάθουμε μικρά, στρογγυλά γιουβαρλάκια στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού.
- Αλευρώνουμε ελαφρά τα γιουβαρλάκια και τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αυτό θα βοηθήσει να μην διαλυθούν κατά το βράσιμο.
- Ετοιμάζουμε τον ζωμό: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το νερό ή τον ζωμό να βράσει. Προσθέτουμε το καρότο και το σέλινο (αν χρησιμοποιήσουμε).
- Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε απαλά τα γιουβαρλάκια στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα γιουβαρλάκια να σιγοβράσουν για περίπου 20-25 λεπτά, ή μέχρι να μαγειρευτούν καλά και το ρύζι να φουσκώσει.
- Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε καλά τους κρόκους των αυγών (ή ολόκληρα τα αυγά αν προτιμάμε) με ένα σύρμα ή ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν ελαφρώς.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε σιγά-σιγά τον χυμό λεμονιού.
- Παίρνουμε λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα (περίπου 1-2 κουτάλες) και τον προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα των αυγών, συνεχίζοντας το χτύπημα ασταμάτητα. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό για να μην κόψει το αυγό από τη θερμοκρασία.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα του αυγολέμονου πίσω στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια, ανακινώντας απαλά την κατσαρόλα για να πάει παντού η σάλτσα. Δεν βράζουμε ξανά το φαγητό μετά την προσθήκη του αυγολέμονου, γιατί θα κόψει. Απλά το αφήνουμε να ζεσταθεί για λίγα λεπτά.
- Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια ζεστά, πασπαλίζοντας προαιρετικά με λίγο φρέσκο μαϊντανό.
Καλή όρεξη! Αν έχεις οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, μη διστάσεις να ρωτήσεις.

0 Σχόλια