
Ένα υπέροχο, αρωματικό ψωμί με στρώσεις από καστανή ζάχαρη, κανέλα και φυτικό βούτυρο, ψημένο μέσα σε γάστρα για τέλειο φούσκωμα και αφράτη υφή. Ιδανικό για πρωινό ή γλυκό σνακ, με υπέροχη γεύση που θυμίζει cinnamon rolls – αλλά σε μορφή ψωμιού!
Υλικά
Για τη γέμιση:
• 100 γρ. καστανή ζάχαρη
• 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
• 60 γρ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
Για το ψωμί:
• 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 10 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι ή 2¼ κουταλάκια του γλυκού)
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 2 κουταλάκια του γλυκού σιρόπι σφενδάμου (ή άλλο σιρόπι)
• 480 ml χλιαρό νερό
• 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Ψεκάζουμε μια γάστρα με αντικολλητικό σπρέι και στρώνουμε λαδόκολλα, φροντίζοντας να προεξέχει για εύκολο ξεφορμάρισμα.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι.
3. Σε άλλο μπολ, διαλύουμε το σιρόπι σφενδάμου στο χλιαρό (όχι καυτό) νερό και το προσθέτουμε στα στερεά υλικά.
4. Ρίχνουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απλώς μέχρι να ενωθούν τα υλικά (δεν χρειάζεται ζύμωμα).
5. Σε μικρό μπολ, ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το λιωμένο φυτικό βούτυρο για τη γέμιση.
6. Μεταφέρουμε το ⅓ της ζύμης στη γάστρα και την απλώνουμε με σπάτουλα σιλικόνης. Αν κολλάει, βουτάμε τη σπάτουλα στο μείγμα κανέλας.
7. Ρίχνουμε το ⅓ του μείγματος κανέλας πάνω στη ζύμη και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Με ένα ξυλάκι (ή καλαμάκι), «ζωγραφίζουμε» γραμμές κάθετες και οριζόντιες.
8. Προσθέτουμε τη μισή από την υπόλοιπη ζύμη, ισιώνουμε, και επαναλαμβάνουμε με το μισό από το υπόλοιπο μείγμα κανέλας. Κάνουμε ξανά γραμμές.
9. Τελειώνουμε με την τελευταία στρώση ζύμης και γέμισης, απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
10. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να φτάσει σχεδόν στην κορυφή της γάστρας.
11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Ψήνουμε για 40 λεπτά με το καπάκι.
12. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν το αφαιρέσουμε από τη γάστρα. Μεταφέρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε.
Καλή επιτυχία και ακόμα πιο καλή απόλαυση!

0 Σχόλια