Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Παραδοσιακή Μελόπιτα Σίφνου

Περιγραφή φωτογραφίας


 Η Μελόπιτα Σίφνου είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Λαμπρής, αλλά και γενικά της άνοιξης. Φτιάχνεται με ανθότυρο ή μυζήθρα, μέλι και λίγα υλικά, και έχει βελούδινη υφή και υπέροχο άρωμα.



Υλικά:



  • 500 γρ. φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο (στραγγισμένο καλά)
  • 150 γρ. μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
  • 2 αυγά
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά, για πασπάλισμα)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2–3 κ.σ. ζάχαρη (αν θες λίγο πιο γλυκιά)
  • Λίγο σιμιγδάλι ψιλό ή φρυγανιά τριμμένη (για τη βάση – προαιρετικό)






Εκτέλεση:



  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Λιώσε τη μυζήθρα/ανθότυρο με ένα πιρούνι ή χτύπησέ τη λίγο με το μίξερ μέχρι να γίνει κρεμώδης.
  3. Πρόσθεσε τα αυγά, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και (αν θέλεις) λίγη ζάχαρη. Ανακάτεψε καλά να ομογενοποιηθούν.
  4. Βουτύρωσε ελαφρά ένα μικρό ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος (διάμετρος περίπου 22–24 εκ.).
  5. Προαιρετικά, πασπάλισε τη βάση με λίγο σιμιγδάλι ή φρυγανιά για να μην κολλήσει η πίτα.
  6. Άδειασε το μείγμα στο σκεύος και ίσιωσέ το.
  7. Ψήσε για περίπου 40–45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια.
  8. Άφησέ την να κρυώσει και πασπάλισε με κανέλα ή/και λίγο επιπλέον μέλι από πάνω.






Tips:



  • Η μελόπιτα τρώγεται ιδανικά χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μπορείς να τη φτιάξεις και σε ατομικά φορμάκια τύπου ταρτάκι.
  • Στη Σίφνο τη φτιάχνουν παραδοσιακά σε πήλινο ταψάκι.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια