
Η Μελόπιτα Σίφνου είναι ένα παραδοσιακό γλυκό της Λαμπρής, αλλά και γενικά της άνοιξης. Φτιάχνεται με ανθότυρο ή μυζήθρα, μέλι και λίγα υλικά, και έχει βελούδινη υφή και υπέροχο άρωμα.
Υλικά:
- 500 γρ. φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο (στραγγισμένο καλά)
- 150 γρ. μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο)
- 2 αυγά
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά, για πασπάλισμα)
- 1 πρέζα αλάτι
- 2–3 κ.σ. ζάχαρη (αν θες λίγο πιο γλυκιά)
- Λίγο σιμιγδάλι ψιλό ή φρυγανιά τριμμένη (για τη βάση – προαιρετικό)
Εκτέλεση:
- Προθέρμανε τον φούρνο στους 170°C.
- Λιώσε τη μυζήθρα/ανθότυρο με ένα πιρούνι ή χτύπησέ τη λίγο με το μίξερ μέχρι να γίνει κρεμώδης.
- Πρόσθεσε τα αυγά, το μέλι, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι και (αν θέλεις) λίγη ζάχαρη. Ανακάτεψε καλά να ομογενοποιηθούν.
- Βουτύρωσε ελαφρά ένα μικρό ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος (διάμετρος περίπου 22–24 εκ.).
- Προαιρετικά, πασπάλισε τη βάση με λίγο σιμιγδάλι ή φρυγανιά για να μην κολλήσει η πίτα.
- Άδειασε το μείγμα στο σκεύος και ίσιωσέ το.
- Ψήσε για περίπου 40–45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια.
- Άφησέ την να κρυώσει και πασπάλισε με κανέλα ή/και λίγο επιπλέον μέλι από πάνω.
Tips:
- Η μελόπιτα τρώγεται ιδανικά χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μπορείς να τη φτιάξεις και σε ατομικά φορμάκια τύπου ταρτάκι.
- Στη Σίφνο τη φτιάχνουν παραδοσιακά σε πήλινο ταψάκι.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου
0 Σχόλια