
Υλικά:
• 5 μεγάλα πορτοκάλια (κατά προτίμηση ακέρωτα)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 700 ml νερό
• 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
• 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
• 3-4 γαρίφαλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία πορτοκαλιών:
• Πλύνετε πολύ καλά τα πορτοκάλια.
• Ξύστε ελαφρώς την εξωτερική φλούδα με τρίφτη (για να φύγει η πίκρα) ή βράστε τα σε νερό για 5 λεπτά και στραγγίξτε τα.
• Κόψτε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες ή σε λωρίδες (μαζί με τη φλούδα), ανάλογα με το πώς θέλετε να σερβίρετε το γλυκό.
2. Ξεπίκρισμα:
• Βράστε τις φλούδες ή τις φέτες πορτοκαλιού σε μπόλικο νερό για 5-7 λεπτά.
• Στραγγίξτε και επαναλάβετε τη διαδικασία 2-3 φορές, αλλάζοντας κάθε φορά το νερό.
• Στραγγίξτε καλά τις φλούδες και αφήστε τις στην άκρη.
3. Σιρόπι:
• Σε μια κατσαρόλα, βάλτε τη ζάχαρη και το νερό.
• Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και αφήστε το μείγμα να πάρει βράση.
4. Μαγείρεμα:
• Προσθέστε τις φλούδες ή τις φέτες πορτοκαλιού στο σιρόπι.
• Προσθέστε την κανέλα και τα γαρίφαλα, αν χρησιμοποιείτε.
• Αφήστε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι (να γίνει παχύρευστο).
5. Τελικές πινελιές:
• Προσθέστε τον χυμό λεμονιού στο τέλος για να μην ζαχαρώσει το σιρόπι.
• Αφήστε το γλυκό να κρυώσει εντελώς.
6. Αποθήκευση:
• Μεταφέρετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και κλείστε τα καλά.
Συμβουλές:
• Για να δείτε αν έχει δέσει το σιρόπι, ρίξτε μια σταγόνα σε ένα πιάτο. Αν δεν απλώνεται, είναι έτοιμο.
• Φυλάξτε τα βάζα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια