
Η χοιρινή τηγανιά είναι ένα κλασικό και νόστιμο πιάτο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αλλά σου δίνω μια βασική και εύκολη συνταγή:
Υλικά:
* 500 γρ. χοιρινό (κατά προτίμηση λαιμός ή σπάλα), κομμένο σε μπουκιές
* 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
* 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες
* 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
* 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
* 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα (προαιρετικά)
* 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
* Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* Λίγο φρέσκο μαϊντανό ή ρίγανη για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
* Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή βαθύ τηγάνι (γουόκ), ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
* Προσθέτεις το χοιρινό και το σοτάρεις μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Αυτό θα πάρει περίπου 5-7 λεπτά.
* Ρίχνεις στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρεις για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
* Σβήνεις με το λευκό κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για να ξεκολλήσουν τα νόστιμα υπολείμματα.
* Αν χρησιμοποιήσεις μουστάρδα, την προσθέτεις τώρα και ανακατεύεις καλά.
* Πασπαλίζεις με τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
* Χαμηλώνεις τη φωτιά, σκεπάζεις το τηγάνι και σιγοβράζεις για περίπου 30-45 λεπτά, ή μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει εντελώς και η σάλτσα να δέσει. Αν χρειαστεί, προσθέτεις λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να μην στεγνώσει.
* Αφαιρείς το καπάκι και αφήνεις τη σάλτσα να πήξει λίγο περισσότερο, αν είναι πολύ αραιή.
* Σερβίρεις τη χοιρινή τηγανιά ζεστή, γαρνίροντας προαιρετικά με φρέσκο μαϊντανό ή ρίγανη.
Συνοδευτικά:
Η χοιρινή τηγανιά ταιριάζει υπέροχα με:
* Πατάτες τηγανητές ή ψητές
* Ρύζι
* Πουρέ πατάτας
* Ψωμί για βούτες
* Διάφορες σαλάτες
Μυστικά για πιο νόστιμη τηγανιά:
* Μαρινάρισμα: Μπορείς να μαρινάρεις το χοιρινό για λίγη ώρα πριν το μαγειρέψεις με λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη και μουστάρδα για πιο πλούσια γεύση.
* Λαχανικά: Μπορείς να προσθέσεις και άλλα λαχανικά στην τηγανιά σου, όπως πιπεριές σε διάφορα χρώματα, μανιτάρια ή πράσο για περισσότερη γεύση και θρεπτικά συστατικά.
* Σβήσιμο: Εκτός από λευκό κρασί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κόκκινο κρασί, μπύρα ή ακόμα και λίγο ξύδι βαλσάμικο για διαφορετικές γευστικές νότες.

0 Σχόλια