Advertisement

Main Ad

Μεσολογγίτικη λαδοραβανί συνταγή και τί είναι

Περιγραφή φωτογραφίας

 


Το Μεσολογγίτικο λαδόραβανι! Ένα γλυκό με βαθιές ρίζες στην ιστορία και την παράδοση του Μεσολογγίου. Είναι ένα είδος τηγανίτας ή λουκουμά, αλλά με τη δική του ξεχωριστή γεύση και υφή. Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις "λάδι" (γιατί τηγανίζεται σε λάδι) και "ραβανί" (που παραπέμπει σε ένα είδος σιμιγδαλένιου γλυκού, αν και η σύνδεση δεν είναι άμεση).

Το λαδόραβανι συνδέεται άρρηκτα με τις περιόδους νηστείας, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Σαρακοστή, καθώς παρασκευάζεται χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά. Παρόλα αυτά, η γεύση του είναι πλούσια και αρωματική, χάρη στο ελαιόλαδο, το μέλι και την κανέλα. Είναι ένα απλό αλλά νόστιμο γλύκισμα που θυμίζει παλιές, αυθεντικές γεύσεις.

Να σου δώσω μια παραδοσιακή συνταγή για Μεσολογγίτικο λαδόραβανι:

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
  • Μέλι για το σερβίρισμα
  • Κανέλα τριμμένη για το σερβίρισμα
  • (Προαιρετικά) Καρύδια χοντροκομμένα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  2. Προσθέστε το χλιαρό νερό και τις 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.
  3. Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. 
  4. Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
  5. Βάλτε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και αφήστε το να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Η ποσότητα του λαδιού πρέπει να είναι αρκετή για να "κολυμπάνε" τα λαδόραβανα.
  6. Πάρτε μικρές ποσότητες ζύμης (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) και ρίξτε τις προσεκτικά στο καυτό λάδι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο κουταλάκια για να σχηματίσετε μικρές μπουκιές.
  7. Τηγανίστε τα λαδόραβανα για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν.
  8. Βγάλτε τα λαδόραβανα με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
  9. Σερβίρετε τα λαδόραβανα ζεστά ή χλιαρά, περιχύνοντάς τα με μέλι και πασπαλίζοντας με κανέλα. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγα χοντροκομμένα καρύδια.

Αυτή είναι μια απλή και αυθεντική συνταγή για το Μεσολογγίτικο λαδόραβανι. Είναι ένα γλυκό που σίγουρα θα σας ταξιδέψει στις γεύσεις της παράδοσης! Καλή απόλαυση!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια