Υλικά
• Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
• Αλάτι χοντρό
• 1 κουταλάκι του γλυκού μυρωδικά (μείγμα από ρίγανη, βασιλικό, θυμάρι)
• ½ με 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
• 1½ κιλό μύδια
• 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
• ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
• 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
• 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
• 1 γαλλική μπαγκέτα ή χωριάτικο ψωμί, κομμένο σε φέτες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε καλά τα μύδια κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, τρίβοντάς τα με βουρτσάκι μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Πετάμε όσα μύδια είναι ανοιχτά και δεν κλείνουν όταν τα χτυπήσουμε ελαφρά με το νύχι μας.
2. Σε μεγάλη κατσαρόλα ή γάστρα , ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να λαμπυρίζει.
3. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια, και πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το μπούκοβο (αν χρησιμοποιούμε). Σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μοσχοβολήσουν — προσοχή να μην πάρει χρώμα το σκόρδο.
4. Προσθέτουμε τα μύδια και τα ανακατεύουμε ελαφρά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ζωμό και το κρασί.
5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα μύδια να αχνιστούν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν (μπορούμε να τα ανακατέψουμε απαλά στα μισά του χρόνου).
6. Μόλις ανοίξουν τα μύδια, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτουμε τον φρέσκο μαϊντανό.
7. Σερβίρουμε αμέσως τα μύδια μαζί με τη σάλτσα τους σε μπολ ή πιάτα. Συνοδεύουμε με φέτες λεμονιού και φρέσκο ψωμί, γαλλική μπαγκέτα ή χωριάτικο, για να απολαύσουμε τη σάλτσα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!


0 Σχόλια