Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Παραδοσιακή Μαγειρίτσα

Περιγραφή φωτογραφίας

 


Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που σερβίρεται κυρίως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση, για να συνοδεύσει το πασχαλινό τραπέζι. Είναι μια σούπα που παρασκευάζεται από τα εντόσθια του αρνιού, συνήθως με ρύζι, άνηθο και χυμό λεμονιού. Αν και απαιτεί κάποια προετοιμασία, είναι πραγματικά νόστιμη και θρεπτική.


Υλικά για 6-8 άτομα

1 κιλό συκωταριά αρνιού (συκώτι, καρδιά, πνευμόνια, σπλήνα)

1 φλιτζάνι ρύζι για σούπα (ή κρομμύδι)

1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

2-3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

2 αυγά

Χυμός από 2 λεμόνια

1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο (ή άλλο μυρωδικό αν προτιμάτε)

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 δαφνόφυλλα (προαιρετικά)

1,5-2 λίτρα ζωμό αρνιού ή νερό (ανάλογα με το πόσο πηχτή τη θέλετε τη σούπα)


1. Προετοιμασία της Συκωταριάς

1. Αρχικά, καθαρίστε και πλύνετε καλά τα εντόσθια του αρνιού.

2. Αν τα εντόσθια είναι ιδιαίτερα βρώμικα ή χρειάζονται καθάρισμα, βάλτε τα σε νερό με ξύδι για λίγο και τρίψτε τα με αλάτι.

3. Στη συνέχεια, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια (το μέγεθος μπορεί να είναι ανάλογο της προτίμησης σας).


2. Βράσιμο της Συκωταριάς

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίξτε τα εντόσθια και προσθέστε αρκετό νερό ή ζωμό.

2. Βράστε τα για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

3. Αφαιρέστε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια, για να παραμείνει η σούπα καθαρή.

4. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τα δαφνόφυλλα για έξτρα άρωμα.

5. Μόλις είναι έτοιμα τα εντόσθια, βγάλτε τα από την κατσαρόλα και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια.


3. Προετοιμασία της Σούπας

1. Στην ίδια κατσαρόλα με το ζωμό (ή το νερό), προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.

2. Μαγειρέψτε για 5-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματα τους.

3. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά. Βράστε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά.

4. Επιστρέψτε τα κομμένα εντόσθια στην κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν για λίγα λεπτά ακόμα.


4. Αυγολέμονο

1. Χτυπήστε τα αυγά με το χυμό λεμονιού σε ένα μπολ μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα.

2. Προσθέστε λίγο-λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας συνεχώς, για να το θερμάνετε χωρίς να κόψει το αυγό.

3. Ρίξτε το αυγολέμονο στη σούπα και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι, αν χρειάζεται.

4. Αφήστε τη σούπα να βράσει για λίγα λεπτά ακόμα, προσέχοντας να μην βράσει πολύ, ώστε το αυγολέμονο να παραμείνει πηχτό και κρεμώδες.


5. Σερβίρισμα


Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη να σερβιριστεί. Γαρνίρετε με λίγο επιπλέον άνηθο και σερβίρετε τη σούπα ζεστή, συνοδευόμενη από φρέσκο ψωμί.


Συμβουλές:

Αν δεν προτιμάτε τα εντόσθια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με λίγα κομμάτια κρέατος από το αρνί, όπως το λαιμό ή τη σπλήνα.

Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο στο τέλος για πλουσιότερη γεύση.

Η μαγειρίτσα παραδοσιακά είναι ένα φαγητό που καταναλώνεται κατευθείαν, καθώς όσο περνά η ώρα, μπορεί να χάσει την υφή της.


Καλή όρεξη και Καλό Πάσχα!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια