Advertisement

Main Ad

Παραδοσιακά Πασχαλινά κουλούρια της γιαγιάς

Περιγραφή φωτογραφίας

 


Φυσικά! Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για πασχαλινά κουλούρια, με συμβουλές για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα:

Υλικά:

 * 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 * 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου

 * 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

 * 2 αυγά, μέτρια

 * 120 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

 * Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

 * 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)

 * 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

 * 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

 * 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)

 * 1 αυγό και λίγο γάλα για το άλειμμα


Εκτέλεση:

 * Προετοιμασία:

   * Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.

   * Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.

   * Αν χρησιμοποιείτε μαστίχα, λιώστε την σε ένα γουδί με λίγη ζάχαρη.

 * Ζύμωμα:

   * Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

   * Προσθέστε ένα-ένα τα αυγά, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ και τη μαστίχα (αν χρησιμοποιείτε).

   * Σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε το στο μείγμα.

   * Χαμηλώστε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη.

 * Πλάσιμο:

   * Πλάστε τα κουλούρια σε διάφορα σχήματα (στρογγυλά, πλεξούδες, κ.λπ.).

   * Αλείψτε τα με το αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα.

 * Ψήσιμο:

   * Τοποθετήστε τα κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.

   * Ψήστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

   * Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα απολαύσετε.

Συμβουλές:

 * Χρησιμοποιήστε βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για να ενσωματωθεί καλύτερα με τη ζάχαρη.

 * Μην παραζυμώνετε τη ζύμη, γιατί τα κουλούρια θα γίνουν σκληρά.

 * Πλάστε τα κουλούρια σε ομοιόμορφο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.

 * Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι.

 * Μπορείτε να διακοσμήσετε τα κουλούρια με σουσάμι ή αμύγδαλο.

 * Τα κουλούρια διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές ημέρες.

Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια