
Φυσικά! Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για πασχαλινά κουλούρια, με συμβουλές για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα:
Υλικά:
* 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
* 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
* 2 αυγά, μέτρια
* 120 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
* Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
* 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
* 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
* 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
* 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα (προαιρετικά)
* 1 αυγό και λίγο γάλα για το άλειμμα
Εκτέλεση:
* Προετοιμασία:
* Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
* Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
* Αν χρησιμοποιείτε μαστίχα, λιώστε την σε ένα γουδί με λίγη ζάχαρη.
* Ζύμωμα:
* Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
* Προσθέστε ένα-ένα τα αυγά, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το κονιάκ και τη μαστίχα (αν χρησιμοποιείτε).
* Σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και προσθέστε το στο μείγμα.
* Χαμηλώστε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέστε σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη.
* Πλάσιμο:
* Πλάστε τα κουλούρια σε διάφορα σχήματα (στρογγυλά, πλεξούδες, κ.λπ.).
* Αλείψτε τα με το αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα.
* Ψήσιμο:
* Τοποθετήστε τα κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα.
* Ψήστε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
* Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα απολαύσετε.
Συμβουλές:
* Χρησιμοποιήστε βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για να ενσωματωθεί καλύτερα με τη ζάχαρη.
* Μην παραζυμώνετε τη ζύμη, γιατί τα κουλούρια θα γίνουν σκληρά.
* Πλάστε τα κουλούρια σε ομοιόμορφο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
* Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι.
* Μπορείτε να διακοσμήσετε τα κουλούρια με σουσάμι ή αμύγδαλο.
* Τα κουλούρια διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές ημέρες.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

0 Σχόλια