Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Νηστίσιμα Πασχαλινά Τσουρέκια

Περιγραφή φωτογραφίας


 Αφράτα, μυρωδάτα και πεντανόστιμα τσουρέκια χωρίς βούτυρο, γάλα ή αυγά! Ιδανικά για όσους νηστεύουν ή έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά.



Υλικά (για 2 μεγάλα τσουρέκια)

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (ή σκληρό αλεύρι)

120 γρ. ζάχαρη

200 ml χυμό πορτοκαλιού (φρεσκοστυμμένο)

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

80 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

1 φακελάκι (8 γρ.) μαγιά ξηρή ή 25 γρ. νωπή

1/2 κ.γ. μαχλέπι

1/2 κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)

1/2 κ.γ. κακουλέ (προαιρετικά)

1/2 κ.γ. αλάτι

50 ml χλιαρό νερό


Για το άλειμμα:

2 κ.σ. μέλι ή πετιμέζι διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό

Φιλέ αμυγδάλου για πασπάλισμα


Εκτέλεση


1. Προετοιμασία της μαγιάς

Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό με 1 κ.γ. ζάχαρη και 1 κ.σ. αλεύρι.

Αφήνουμε 10-15 λεπτά μέχρι να αφρίσει.


2. Προετοιμασία ζύμης

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το κακουλέ.

Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το λάδι και τη μαγιά.

Ζυμώνουμε καλά για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική, απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.


3. Φούσκωμα

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.


4. Πλάσιμο & δεύτερο φούσκωμα

Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε πλεξούδες ή στρογγυλά τσουρέκια.

Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 1-2 ώρες.


5. Ψήσιμο

Αλείφουμε τα τσουρέκια με το μέλι ή το πετιμέζι και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις) ή 160°C (αέρα) για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.


Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!


Tip: Διατηρούνται αφράτα για μέρες αν τα τυλίξουμε καλά σε μεμβράνη. Μπορούν να μπουν και στην κατάψυξη!


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!


Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια