
Αφράτα, μυρωδάτα και πεντανόστιμα τσουρέκια χωρίς βούτυρο, γάλα ή αυγά! Ιδανικά για όσους νηστεύουν ή έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά.
Υλικά (για 2 μεγάλα τσουρέκια)
• 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (ή σκληρό αλεύρι)
• 120 γρ. ζάχαρη
• 200 ml χυμό πορτοκαλιού (φρεσκοστυμμένο)
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 80 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
• 1 φακελάκι (8 γρ.) μαγιά ξηρή ή 25 γρ. νωπή
• 1/2 κ.γ. μαχλέπι
• 1/2 κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)
• 1/2 κ.γ. κακουλέ (προαιρετικά)
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 50 ml χλιαρό νερό
Για το άλειμμα:
• 2 κ.σ. μέλι ή πετιμέζι διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό
• Φιλέ αμυγδάλου για πασπάλισμα
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία της μαγιάς
• Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό με 1 κ.γ. ζάχαρη και 1 κ.σ. αλεύρι.
• Αφήνουμε 10-15 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
2. Προετοιμασία ζύμης
• Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το κακουλέ.
• Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το λάδι και τη μαγιά.
• Ζυμώνουμε καλά για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ελαστική, απαλή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
3. Φούσκωμα
• Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.
4. Πλάσιμο & δεύτερο φούσκωμα
• Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε πλεξούδες ή στρογγυλά τσουρέκια.
• Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για 1-2 ώρες.
5. Ψήσιμο
• Αλείφουμε τα τσουρέκια με το μέλι ή το πετιμέζι και πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (αντιστάσεις) ή 160°C (αέρα) για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!
Tip: Διατηρούνται αφράτα για μέρες αν τα τυλίξουμε καλά σε μεμβράνη. Μπορούν να μπουν και στην κατάψυξη!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

0 Σχόλια