
Μια παραδοσιακή πασχαλινή συνταγή που συνδυάζει το τρυφερό κατσικάκι με μια αρωματική γέμιση από ρύζι, συκωτάκια, κουκουνάρι και σταφίδες.
Υλικά (για 6-8 άτομα)
Για το κατσίκι:
• 1 κατσικάκι (περίπου 3-4 κιλά)
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• Χυμός από 2 λεμόνια
• 1 κ.σ. ρίγανη
• 1 κ.γ. θυμάρι
• Αλάτι & πιπέρι
Για τη γέμιση:
• 300 γρ. συκωτάκια αρνίσια ή κοτόπουλου, ψιλοκομμένα
• 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 κ.σ. κουκουνάρι
• 2 κ.σ. σταφίδες ξανθές
• 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι ζωμός κρέατος ή νερό
• 1/2 κ.γ. κανέλα
• Αλάτι & πιπέρι
Για το ψήσιμο:
• 4-5 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
• 1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία του κατσικιού
• Πλένουμε καλά το κατσίκι και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
• Το τρίβουμε με ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι μέσα και έξω.
2. Προετοιμασία της γέμισης
1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
2. Προσθέτουμε τα συκωτάκια και τα σοτάρουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
4. Προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι.
5. Ρίχνουμε τον ζωμό και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά (δεν χρειάζεται να μαγειρευτεί τελείως, γιατί θα ψηθεί μέσα στο κατσίκι).
3. Γέμισμα και ράψιμο
• Γεμίζουμε την κοιλιά του κατσικιού με τη γέμιση και τη ράβουμε με μια χοντρή κλωστή ή τη στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.
4. Ψήσιμο
1. Τοποθετούμε το κατσίκι σε μεγάλο ταψί και προσθέτουμε τις πατάτες γύρω του.
2. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί και το νερό.
3. Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 3 ώρες.
4. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πέτσα.
Σερβίρισμα
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το κόψουμε. Σερβίρουμε με τις πατάτες και συνοδεύουμε με χωριάτικη σαλάτα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Καλή απόλαυση και Καλό Πάσχα!

0 Σχόλια