
Ακολουθεί μια αναλυτική συνταγή για γαλακτομπούρεκο:
Υλικά για το σιρόπι:
* 400 γρ. ζάχαρη
* 300 ml νερό
* 1 ξυλάκι κανέλας
* Φλούδα από 1 λεμόνι
Υλικά για την κρέμα:
* 1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
* 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
* 150 γρ. ζάχαρη
* 100 γρ. βούτυρο φρέσκο, αγελαδινό
* 4 αυγά
* 1 βανίλια
* Ξύσμα από 1 λεμόνι
Υλικά για το φύλλο:
* 1 πακέτο φύλλο κρούστας (8 φύλλα)
* 200 γρ. βούτυρο φρέσκο, αγελαδινό, λιωμένο
Εκτέλεση:
* Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βάζετε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού. Βράζετε για 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει ελαφρά το σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει.
* Κρέμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το γάλα με τη ζάχαρη. Σε ένα μπολ, χτυπάτε τα αυγά με τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Μόλις το γάλα αρχίσει να βράζει, ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε συνεχώς με ένα σύρμα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά.
* Φύλλο: Βουτυρώνετε ένα ταψί (περίπου 30x35 εκ.). Απλώνετε 4 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντας το καθένα. Αδειάζετε την κρέμα και την απλώνετε ομοιόμορφα. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, βουτυρώνοντας και αυτά.
* Ψήσιμο: Χαράζετε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
* Σιρόπιασμα: Μόλις βγάλετε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο, το σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά. Αφήνετε να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρετε.
Συμβουλές:
* Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο βούτυρο γάλακτος.
* Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε το γαλακτομπούρεκο με κανέλα ή ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρετε.
* Το γαλακτομπούρεκο διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

0 Σχόλια