
Υλικά: (Για 2 μεγάλα τσουρέκια)
• 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (ή δυνατό αλεύρι)
• 250 ml γάλα χλιαρό
• 300 γρ. ζάχαρη
• 3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
• 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
• 50 ml ηλιέλαιο
• 25 γρ. νωπή μαγιά (ή 8 γρ. ξηρή)
• 1/2 κ.γ. αλάτι
• 1 κ.σ. μέλι
• 1 κ.σ. μαχλέπι τριμμένο
• 1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 1 κρόκος αυγού + 2 κ.σ. γάλα (για άλειμμα)
• Αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι για διακόσμηση (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία μαγιάς: Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και 1 κ.σ. ζάχαρη. Προσθέτουμε 2 κ.σ. αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να αφρίσει.
2. Προετοιμασία ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς.
3. Ζύμωμα: Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά (με γάντζο ζύμης ή στο χέρι) μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ηλιέλαιο, ζυμώνοντας μέχρι να απορροφηθούν. Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική και να μην κολλάει πολύ.
4. Ξεκούραση: Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
5. Πλάσιμο: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και πλάθουμε κορδόνια. Φτιάχνουμε πλεξούδες ή τα δίνουμε στρογγυλό σχήμα.
6. Δεύτερη ξεκούραση: Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για 40-60 λεπτά.
7. Ψήσιμο: Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
8. Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!
Τα τσουρέκια μένουν μαλακά για μέρες αν τα φυλάξουμε σε σακούλα τροφίμων ή τυλιγμένα με μεμβράνη.
Καλή επιτυχία!

0 Σχόλια