Advertisement

Main Ad

Συνταγή για Αφράτα Πασχαλινά Τσουρέκια

Περιγραφή φωτογραφίας


 Υλικά: (Για 2 μεγάλα τσουρέκια)

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (ή δυνατό αλεύρι)

250 ml γάλα χλιαρό

300 γρ. ζάχαρη

3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

100 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο

50 ml ηλιέλαιο

25 γρ. νωπή μαγιά (ή 8 γρ. ξηρή)

1/2 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. μαχλέπι τριμμένο

1/2 κ.γ. μαστίχα τριμμένη

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 κρόκος αυγού + 2 κ.σ. γάλα (για άλειμμα)

Αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι για διακόσμηση (προαιρετικά)


Εκτέλεση:

1. Προετοιμασία μαγιάς: Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και 1 κ.σ. ζάχαρη. Προσθέτουμε 2 κ.σ. αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να αφρίσει.

2. Προετοιμασία ζύμης: Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς.

3. Ζύμωμα: Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά (με γάντζο ζύμης ή στο χέρι) μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ηλιέλαιο, ζυμώνοντας μέχρι να απορροφηθούν. Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική και να μην κολλάει πολύ.

4. Ξεκούραση: Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

5. Πλάσιμο: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και πλάθουμε κορδόνια. Φτιάχνουμε πλεξούδες ή τα δίνουμε στρογγυλό σχήμα.

6. Δεύτερη ξεκούραση: Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσουν για 40-60 λεπτά.

7. Ψήσιμο: Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

8. Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!


Τα τσουρέκια μένουν μαλακά για μέρες αν τα φυλάξουμε σε σακούλα τροφίμων ή τυλιγμένα με μεμβράνη. 

Καλή επιτυχία!

Περιγραφή φωτογραφίας
Κοινοποίησε τη άρθρο στους φίλους σου



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια