
Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη γεύση του φρέσκου, σπιτικού βουτύρου! Είναι απλό στην παρασκευή του και χρειάζεσαι μόνο μία βασική πρώτη ύλη: κρέμα γάλακτος.
Υλικά:
• 500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης (35-40% λιπαρά)
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικά)
• Παγωμένο νερό (για το ξέπλυμα)
Εκτέλεση:
1. Χτύπημα της κρέμας:
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μίξερ ή επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα. Αρχικά θα γίνει σαντιγί, αλλά συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ξεχωρίσει το βούτυρο από το βουτυρόγαλα (θα δούμε στερεά κομμάτια να σχηματίζονται και υγρό να αποβάλλεται).
2. Διαχωρισμός βουτύρου & βουτυρόγαλου:
Σουρώνουμε το μείγμα με ένα λεπτό σουρωτήρι ή τουλπάνι και πιέζουμε καλά για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο βουτυρόγαλα.
3. Ξέπλυμα του βουτύρου:
Γεμίζουμε ένα μπολ με παγωμένο νερό και βυθίζουμε το βούτυρο. Ζυμώνουμε απαλά με τα χέρια μας ή με μια σπάτουλα για να απομακρύνουμε το υπόλοιπο βουτυρόγαλα. Επαναλαμβάνουμε με καθαρό νερό μέχρι να βγαίνει διαυγές.
4. Αλάτισμα & αποθήκευση:
Αν θέλουμε αλατισμένο βούτυρο, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Το μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο δοχείο ή το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και το φυλάμε στο ψυγείο.
Διατήρηση:
• Στο ψυγείο διατηρείται για περίπου 2 εβδομάδες.
• Μπορούμε να το καταψύξουμε για μεγαλύτερη διάρκεια.
Συμβουλή: Αν θέλουμε να δώσουμε επιπλέον γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά, μέλι ή σκόρδο για ένα αρωματικό βούτυρο.
Καλή απόλαυση!

0 Σχόλια